Hlavní obsah

Šumava zažívá nejstudenější květen za 22 let, vrcholky hor pokryl sníh

Právo, zaš

Šumava letos zažívá nejchladnější květen za uplynulých 22 let. V době, kdy na horách už kvetly květiny, jejich vrcholky v noci na pondělí zahalil sníh. Na některých místech ho leží až třicet čísel.

Foto: Antonín Schubert, ČTK

Celodenní teplotní průměr činil na Březníku (na snímku) v neděli 0,9 stupně Celsia.

Článek

„Co se teplot týká, tak se Šumava vrací na hodnoty, jaké jsou běžné na začátku března. Na Šumavě je to nejstudenější květen od roku 1991,“ sdělil Pavel Pechoušek, tiskový mluvčí Správy Národního parku a Chráněné krajinné oblasti Šumava. Průměrná teplota v měsíci činí podle něj 7,8 stupně Celsia.

Jarní sněhové nadílky nejsou na Šumavě ničím výjimečným, letošní počet prosněžených dní, celkem sedm, je ale podle Pechouška netypický. „Na nejvyšších vrcholech je sněhu dost. Na Velkém Javoru v Bavorsku leží třicet centimetrů, na Churáňově padal déšť se sněhem, pokrývka ale nenapadla žádná,“ řekl Právu meteorolog z Českého hydrometeorologického ústavu František Vavruška. Okolo dvaceti centimetrů se nachází na Mokrůvce nebo Blatném vrchu.

Velmi chladné a vlhké počasí na Šumavu podle šumavského meteorologa Ivo Rolčíka posílá tlaková níže, která se jen velmi zvolna přesunuje z Pobaltí. Proto trvalý déšť vystřídalo v polohách nad tisíc metrů sněžení.

Chladné počasí nepřeje kůrovci

Nejstudenějším dnem v květnu byla uplynulá neděle, kdy se na Březníku průměrná celodenní teplota vyšplhala necelý stupeň nad nulu. Podle meteorologů se v následujících dnech oteplí. Sníh už by padat neměl.

Studený květen podle odborníků pomůže lesníkům v boji s kůrovcem. „Za poslední dva roky jsme pro jeho utlumení udělali maximum a  přineslo to pozitivní výsledky. Letos chceme kůrovcovou kalamitu vyřešit úplně a toto počasí nám proti kůrovci zatím velmi pomáhá,“ uvedl šéf Národního Parku Šumava Jiří Mánek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám