Hlavní obsah

Česko zažije rapidní ochlazení, na horách zasněží

– Praha
Novinky, val

V následujících dnech se zejména v západní části České republiky výrazně ochladí. Noční teploty klesnou až k jednomu stupni Celsia a na horách bude dokonce sněžit. Novinkám to potvrdila Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Ve čtvrtek odpoledne sice v Praze naměříme ještě příjemných 20 stupňů, během dne ale bude do České republiky od severu přicházet studená fronta, po jejímž přechodu k nám bude od severu vanout velmi studený vzduch,“ předpověděla Honsová.

Už v noci na čtvrtek by tak podle ní mohly teploty klesnout na sedm až tři stupně Celsia, přičemž na západě Čech to může být až jeden stupeň Celsia. V oblastech od 800 metrů nad mořem bude v noci sněžit.

Zejména v Čechách se pak mohou ojediněle vyskytnout ve čtvrtek ráno přízemní mrazíky. Přes den už by mělo sněžit pouze na vrcholcích hor, od 800 metrů půjde o smíšené srážky.

Nic neobvyklého

Studené proudění bude podle Honsové trvat i v následujících dvou dnech, přičemž nejchladnějším dnem týdne bude pátek, kdy se odpolední teploty v nížinách vyšplhají maximálně na 9 až 13 stupňů. V tisíci metrech teploty klesnou až ke čtyřem stupňům, srážky už ale budou spíš smíšené.

Podle Honsové však toto ochlazení není nijak výjimečné. „Se sněhem se na českých horách můžeme setkat klidně i v červenci a srpnu,“ podotkla.

Připomněla také, že například v roce 1997 sněžilo koncem května i na pražské Ruzyni a v Liberci. Naopak v letech 2005 a 2008 naměřili meteorologové tou dobou na některých místech i letních 32 stupňů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám