Hlavní obsah

Ministerstvo práce zvažuje nouzový návrat k původnímu systému vyplácení dávek

Ministerstvo práce a sociálních věcí již ví, jak se vyrovná s rozhodnutím antimonopolního úřadu, který mu uložil přestat používat nynější systém pro výplatu sociálních dávek. Náměstek Petr Krůček v úterý oznámil, že do doby, než bude vypsáno výběrové řízení, buď uzavře smlouvy s dodavateli, nebo se vrátí k původně používanému OKsystemu. Rozhodnutí antimonopolního úřadu zatím nenabylo právní moci.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová (TOP 09)

Článek

Do konce roku 2011 systém zajišťovala firma OKsystem. Od roku 2012 používají úřady práce aplikace od firmy Fujitsu Technology Solutions. Ministerstvo pod vedením exministra Jaromíra Drábka (TOP 09) společnost nevybralo v tendru, ale jen se připojilo k rámcové smlouvě, kterou mělo vnitro. Záležitost měl na starosti bývalý Drábkův náměstek Vladimír Šiška, který je obviněný z podplácení. Resort zdůvodňoval změnu dodavatele tím, že výrazně ušetří.

Podle antimonopolního úřadu ministerstva vnitra a práce porušily zákon o veřejných zakázkách. Udělil jim oběma půlmiliónovou pokutu a zakázal programy pro vyplácení dávek používat, a to pět měsíců poté, co jeho rozhodnutí začne být pravomocné.

Stabilní řešení od roku 2015

Ministerstvo se chystá vyhlásit řádné výběrové řízení za 1,4 miliardy na nového dodavatele. Systém by měl podle plánu začít fungovat od ledna 2015. Do té doby počítá s krizovým řešením. Buď uzavře nové smlouvy s firmou Fujitsu a OKsystem, která ještě provozuje část aplikací, nebo se vrátí plně k modelu OKsystemu.

"První varianta mi přijde schůdnější. Technicky, procesně i finančně je jednodušší a stabilnější řešení uzavřít nové smluvní vztahy," uvedl Krůček.

Zda je možné podepsat smlouvy s dosavadními dodavateli, má ukázat právní, technická a ekonomická analýza. Její výsledky by zástupci resortu chtěli představit poslancům sněmovního sociálního výboru příští středu.

Reklama

Výběr článků

Načítám