Hlavní obsah

Rozčilený Blažek zkritizoval Hasenkopfa, že nepřišel na jednání o amnestii

Novinky, val
Praha
Aktualizováno

Zjevně rozčilený ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) se na tiskové konferenci pustil do právníka Pavla Hasenkopfa, označeného prezidentem Zemanem za jednoho ze spoluautorů novoroční amnestie. Blažek konferenci narychlo uspořádal, aby si právníci Zdeněk Koudelka a Pavel Hasenkopf vyjasnili své spory ohledně autorství amnestie.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Na tiskovou konferenci, kterou svolal ministr Pavel Blažek (vlevo), dorazil jen Zdeněk Koudelka.

Článek

Blažek zdůraznil, že tiskovou konferenci uspořádal proto, aby si oba aktéři sporu před novináři a veřejností vyříkali své dohady o tom, kdo sepsal novoroční amnestii Václava Klause. Prezident Miloš Zeman v pondělí prohlásil, že jedním ze spoluautorů amnestie je právě Hasenkopf. Ten to rázně odmítl a označil za autora Zdeňka Koudelku.

Podle Blažka je dnes již zřejmé, že amnestie vznikla „určitou skládačkou“. „Něco dělal Pavel Hasenkopf, něco Zdeněk Koudelka, něco dělali pravděpodobně někteří další odborníci,“ prohlásil.

Hasenkopfa zkritizoval za to, že neustále opakuje do médií svá jednostranná prohlášení. Pohoršilo jej i jeho úterní vyjádření na facebooku, v němž se odmítl odpolední schůzky zúčastnit. Jako důvod sdělil mimo jiné to, že měl na tuto dobu už jiný program.

„Odmítám v tomto dál pokračovat,“ zdůraznil zjevně rozčilený Blažek, který rovněž upozornil novináře, aby za ním odpoledne na jednání Sněmovny nechodili s žádostí o vyjádření, neboť předpokládá, že „zaneprázdněný“ Hasenkopf do hodiny od tiskové konference vydá na Facebooku další vyjádření. „Já končím,“ dodal na závěr svého monologu.

Hasenkopf měl prý jiný program

Blažek v pondělí v Radiožurnálu označil Hasenkopfa za nesvéprávného úředníka. Později v České televizi uvedl, že Hasenkopfa a Koudelku, o jejichž autorství textu prezidentské amnestie se spekuluje, pozve na úterní poledne na ministerstvo spravedlnosti. [celá zpráva]

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Bývalý právní poradce někdejšího prezidenta Václava Klause Pavel Hasenkopf.

„Ještě včera jsem byl nesvéprávným úředníkem, dnes tohoto nesvéprávného úředníka pan ministr prosí, aby přišel jednat na ministerstvo. Buď tedy podle pana ministra již nejsem nesvéprávným, nebo chce jednat s nesvéprávnou osobou,“ oznámil v úterý dopoledne Hasenkopf na svém facebookovém profilu.

Jednání se podle svých slov nezúčastní, a to z několika důvodů. Jedním z nich je, že se o pozvání dozvěděl teprve v úterý po půlnoci, navíc má na zmíněnou dobu již jiný program.

Chce být očištěn 

„Nevidím žádný rozumný důvod pro takovou schůzku, nevím, co by mělo být jejím výstupem. Můj postoj není postojem, je informací, tato informace byla sdělena a nějaké jednání nemůže na jejím obsahu nic změnit. Nelze vrátit rozlitou vodu zpět do láhve,“ dodal.

Apeloval také na ministerstvo, aby předložilo specialistům na trestní právo k porovnání jeho konečný návrh amnestie z listopadu loňského roku, návrh napsaný na počítači označeném „Koudelka“ a výslednou podobu novoroční amnestie.

„Chci, abych byl zcela očištěn a aby bylo nad jakoukoli pochybnost vyvráceno obvinění, že jsem jedním z ‚otců‘ výsledné verze amnestie, té, která byla vyhlášena 1. 1. 2013. Nestačí, aby dementi zaznělo z úst emeritního prezidenta republiky, je třeba, aby dementi zaznělo přímo z Pražského hradu, odkud toto obvinění vzešlo,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám