Hlavní obsah

Z pražského zastupitelstva po Šťastném odešel i Richter

Právo, trj
Praha
Aktualizováno

Poslanec a bývalý šéf pražské ODS Boris Šťastný od čtvrtečního večera už nebude pražským zastupitelem. Na úvod jednání vystoupil s ostrou kritikou radních a oznámil, že po aktuální schůzi mandát složí. Ke stejnému kroku se odhodlal i starosta Prahy 10 Milan Richter (ODS).

Foto: Milan Malíček, Právo

Boris Šťastný (ODS)

Článek

„Odmítám nadále nést politickou i osobní odpovědnost za věci, se kterými zásadně nesouhlasím,“ řekl Šťastný. Pochválil se za to, že po odchodu exprimátora Pavla Béma z čela ODS uhájil pro stranu primátorské křeslo a vybral Bohuslava Svobodu za volebního lídra.

Šťastný uvedl, že splnil vše, co slíbil. „To, čeho jsme nyní v Praze svědky, to jsem já voličům nesliboval,“ řekl poslanec.

Hanč jako Janoušek

Uvedl, že už nemůže přihlížet netransparentním tahům při převádění nemocnic, vidí jen rostoucí dluhy a neuvěřitelnou míru nekompetentnosti. „Čekal jsem prosazení majetkových přiznání placených zastupitelů. Nestalo se,“ uvedl poslanec. Primátorova asistenta Marka Hanče přirovnal k podnikateli a lobbistovi Romanu Janouškovi v Bémových časech. „Já se dnes na magistrátu odmítám účastnit éry pana Hanče,“ prohlásil poslanec.

Nikdy jsem neslyšela větší snůšku populismu a lží než teď a tady.
Aleksandra Udženija

Zmínil i stav městské policie. „Když se městská policie konečně zbavila Bémových hummerů, nový primátor nechá nakoupit stříbrné cihly za cenu zlatých,“ zaútočil Šťastný na primátora Svobodu a nevynechal ani obvinění radních v kauze Opencard.

Svoboda poslancova slova zatím nekomentoval. Učinila tak radní Aleksandra Udženija (ODS) a její reakci si Šťastný za rámeček nedá. Podle ní je možná dobře, že se vzdal po svém projevu mandátu. „Nikdy jsem neslyšela větší snůšku populismu a lží než teď a tady,“ řekla Udženija a poukázala na část pražské ODS, která Šťastnému po projevu zatleskala.

Richter proti koalici s TOP 09

Po Šťastném ohlásil rezignaci na mandát pražského zastupitele také starosta Prahy 10 Milan Richter (ODS). I on tvrdě zkritizoval vedení města, koalici ODS s TOP 09.

„Způsob, jakým pražská ODS funguje v koalici s TOP 09, dlouhodobě oslabuje ODS,“ řekl Richter.

Nechci být opozicí v koalici. To prostě nejde.
Milan Richter

Z kauz zmínil Kongresové centrum, za které má zaplatit dluhy stát, pokud bude jednou vláda souhlasit, a získat v něm většinu. Richter poukázal na promlčené pojištění Průmyslového paláce. Dopravní podnik je podle něj ve ztrátě 400 miliónů, i když se i kvůli úsporám změnila MHD.

„A já v novinách čtu, že jsme ušetřili 1,5 miliardy. Nezlobte se, ale to je trojčlenka pro idioty. Děláte z lidí hlupáky a já to dělat nebudu,“ řekl Richter, náměstek exprimátora Pavla Béma. Dodal, že už nemůže „poctivě vysvětlovat voličům“ počínání magistrátu. „Nechci být opozicí v koalici. To prostě nejde,“ prohlásil Richter, který odmítá nést „politickou spoluzodpovědnost za dlouhodobé poškozování hlavního města Prahy“.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Milan Richter na on-line chat

Richtera by měl nahradit šéf zastupitelů ODS v Praze 10 Ivan Vinš, Šťastného místostarosta stejné městské části Bohumil Zoufalík. Praha 10 bývá spojována s podnikatelem Tomášem Hrdličkou, který je členem regionální rady ODS a přitom se obvykle označuje za jednoho z pražských kmotrů.

Za problémy může rozhádanost, tvrdí nový zastupitel

Zoufalík Právu řekl, že se jde do zastupitelstva „pokusit možná o nemožné: aby magistrát začal standardně fungovat. Domnívám se, že většina problémů dnešního magistrátu je způsobena rozhádaností členů rady a vládnoucí koalice,“ sdělil Zoufalík.

Otřel se i o svého politického protivníka v ODS, primátora Bohuslava Svobodu. „To vše je způsobeno i tím, že současný primátor vykonává svoji funkci na jednu čtvrtinu úvazku. Znáte dalšího primátora hlavního města v EU, který by ke své funkci zastával další tři zaměstnání? Nedivme se, že vrší chyby,“ řekl místostarosta Prahy 10.

Reklama

Výběr článků

Načítám