Hlavní obsah

Registr jízdních kol Nečase nenadchnul

Centrální registr jízdních kol, který podle dnešního vydání Mladé fronty Dnes (MfD) navrhuje vytvořit ministerstvo dopravy, nepovažuje premiér Petr Nečas (ODS) za dobrý nápad. Vedlo by to jen ke zvýšení administrativních povinností, řekl novinářům premiér po regionálním sněmu ODS v Pozlovicích na Zlínsku. Podle něj není ani příliš reálné, že registr pomůže odhalit krádeže kol.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Úředníci by chtěli registr kol. Co přijde dál? Technický průkaz na kolo?

Článek

Zřízení registru je navíc podle něho pouze ve stadiu úřednických nápadů, které unikly do médií, aniž se tím zabývala vláda. Premiér s úsměvem poznamenal, že jemu od dětství také ukradli tři kola. "Moje zkušenost však je, že ne každý úřednický nápad je třeba vykonávat," poznamenal Nečas.

V českých domácnostech jsou podle MfD asi čtyři milióny bicyklů, loni jich bylo ukradeno 7746 a policie objasnila jen asi sedminu krádeží. Konkrétní plán registru úřady ještě připraven nemají.

Registr jízdních kol zařadilo ministerstvo dopravy podle deníku do své strategie rozvoje cyklistické dopravy. "Zatím je vše pouze ve stadiu prověřování možnosti," řekl Roman Kluzák z tiskového oddělení úřadu. Ministerstvo vnitra již zjistilo, že by vytvoření registru přišlo stát asi na 20 miliónů korun. Chtělo na projekt získat evropské dotace, ale zatím bez úspěchu.

Reklama

Výběr článků

Načítám