Hlavní obsah

Nečas: Fotovoltaikou by se měly zabývat hlavně bezpečnostní složky

Problematikou fotovoltaiky by se podle premiéra Petra Nečase (ODS) měly v současné době zabývat zejména bezpečnostní složky. O tématu už proto jednala Bezpečnostní rada státu, oznámil v sobotu Nečas, který se zúčastnil regionálního sněmu ODS v Pozlovicích u Luhačovic na Zlínsku.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Petr Nečas

Článek

Snahu opoziční ČSSD zřídit k fotovoltaice sněmovní vyšetřovací komisi považuje premiér za populistickou, podle něj by to ve skutečnosti vedlo jen k zamlžení celé záležitosti.

"Ve chvíli, kdy chcete něco zamlžit, tak nejlepší cesta je politizace celého problému cestou zřízení vyšetřovací komise. To situaci natolik rozvíří a zamlží, že se nikdy nedopátráte reálného stavu," prohlásil premiér, který je přesvědčen o tom, "že nyní mají jednat především bezpečností složky, proto jednala Bezpečností rada státu".

ČSSD chce o svém návrhu jednat příští týden se zástupci dalších stran zastoupených v dolní komoře. Poslanci ČSSD chtěli vznik komise prosadit už ve středu při schůzi Sněmovny, ale neuspěli.

Předseda sociálnědemokratických poslanců Jeroným Tejc již dříve uvedl, že "sociální demokraté se jakýchkoli zjištění komise nebojí. Neměli by se jich bát ani poslanci ODS a TOP 09". Poslanci obou vládních stran zařazení nového bodu na schůzi Sněmovny, při němž by se jednalo o komisi, zablokovali.

Nečas: Zákon prosadila ČSSD

Podle Nečase byl zákon k podpoře obnovitelných zdrojů energie prosazen za vlády ČSSD, která by tedy měla své tehdejší kroky vysvětlit. "Nebýt zákona, solární boom by v roce 2010 nemohl nastat," uvedl již dříve ministerský předseda.

Bezpečnostní rada vlády jednala podle informací ČTK o fotovoltaice a firmách s ní spojených ve čtvrtek.

Elektřinu ze solárních elektráren musí distributoři vykupovat výrazně dráže, než za kolik ji poté prodají. Rozdíl cen se pak projevuje v konečných cenách spotřebitelům. Lidé nyní v ceně elektřiny platí za obnovitelné zdroje 583 Kč/MWh. Vedle toho stát letos odvádí z rozpočtu na podporu obnovitelných zdrojů 11,7 miliardy korun.

Energetický regulační úřad má podle předsedkyně Aleny Vitáskové podezření, že jeho bývalí pracovníci postupovali při stanovování výkupních cen fotovoltaické elektřiny zřejmě nezákonně. Škody podle ERÚ mohou být v řádu desítek miliard korun. Sama Vitásková ale čelí obvinění z napomáhání trestnému činu zneužití pravomocí úřední osoby kvůli údajně podvodnému získání licence na dvě fotovoltaické elektrárny na Chomutovsku na konci roku 2010.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám