Hlavní obsah

Sněžení ustane v pondělí, na Moravě napadlo až 30 centimetrů

• Aktualizováno
Právo, Novinky, hon, tr, mhr

Velikonoční sněhová nadílka bude na Moravě a ve Slezsku pokračovat i v pondělí. Podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) by mělo v druhý sváteční den napadnout ještě pět centimetrů sněhu. V porovnání s nedělí je to už slabý odvar, protože například na Vsetínsku napadlo během dneška až 30 centimetrů sněhu. Podobné to bylo v Beskydech nebo na Opavsku.

BEZ KOMENTÁŘE: Sníh zasypal také jižní ČechyVideo: Prima FTV

 
Článek

Na Lysé hoře v Beskydech napadlo od sobotního večera dokonce 41 centimetrů

Silničáři na Moravě a ve Slezsku se snaží udržet silnice sjízdné, ne všude se jim to ale daří. Na Olomoucku musely být odpoledne zavřeny dvě silnice. Moravskoslezští silničáři mají v terénu veškerou techniku a komunikace se jim daří udržet sjízdné. Přibývá ale dopravní nehod.

V Olomouckém kraji je už od rána zavřena silnice mezi Drahany a Nivou na Prostějovsku, odpoledne byly uzavřeny i silnice mezi obcemi Jívová a Hraničné Petrovice a Arnoltice a Veveří na Olomoucku. První v délce 3,2 km, druhá v délce 1,5 kilometru.

Silný vítr nafoukával na silnice sníh z polí, tvořily se velké závěje a nebylo v silách údržby, aby silnice byly sjízdné. Pro řidiče jsou takové komunikace nebezpečné, protože kvůli závějím není možné poznat, kudy vede pevný povrch a kde je například příkop.

Foto: Pro Novinky Daniel Halák

Sněhová kalamita v Ostravě Porubě

V Moravskoslezském kraji se daří udržet komunikace sjízdné, lemují je ale desítky drobných nehod. "Zatím jde převážně o nehody se škodami na majetku či lehkými poraněními osob. Do současnosti neregistrujeme závažnější nehody se smrtelnými či těžkými následky na zdraví," uvedla policejní mluvčí Gabriela Holčáková.

K několika nehodám vyjížděli i záchranáři „Zasahovali jsme v Ostravě, na Frýdecko-Místecku a v Ostravě. Vesměs šlo o lehká nebo středně těžká zranění, nevím zatím o žádné nehodě, kdy by byl někdo v ohrožení života,“ konstatoval odpoledne mluvčí moravskoslezské záchranky Lukáš Humpl.

Od dvou hodin je zavřená i železniční trať mezi Vítkovem a Budišovem nad Budišovkou na Opavsku. Mimo provoz bude nejméně do 19 hodin.

BEZ KOMENTÁŘE: Přívaly sněhu na OpavskuVideo: Aleš Honus, Právo

Vozidla buď sjedou do příkopu, nebo řidiči nezvládnou řízení a narazí do jiného vozu.

Neustávající husté sněžení si vyžádalo i zvýšený počet výjezdů jak profesionálních, tak i dobrovolných jednotek hasičů. Jen ve Zlínském kraji měli na svém kontě krátce před půl pátou odpoledne výjezdy ke zhruba třiceti událostem. Právu to sdělil mluvčí Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje Libor Netopil.

Foto: Zdeněk Němec, ČTK

Zasněžená silnice u Velikové na Zlínsku

„Nejčastěji se jednalo o odstranění stromů nebo větví z komunikací nebo veřejných prostranství, které nevydržely nápor těžkého a mokrého sněhu. Hasiči však vyjížděli i k dopravním nehodám, které se naštěstí doposud obešly bez vážných následků na majetku a zdraví jejich účastníků,“ uvedl mluvčí.

Plno práce mají v neděli kvůli vydatnému sněžení i hasiči v Olomouckém kraji. Jen dopoledne vyjížděli k osmi dopravním nehodám a třem popadaným stromům. Ty odstraňovali v Přerově, na silnici v Pohořanech na Olomoucku a také na komunikaci mezi obcemi Měrovice nad Hanou a Němčice nad Hanou na Prostějovsku.

Foto: Aleš Honus, Právo

Dodávka skončila v příkopě mezi Dolním Benešovem a Kozmicemi na Opavsku

„Ve většině případů se jednalo o drobnější události, dvakrát však musely být kvůli nehodám dočasně uzavřeny hlavní silnice v kraji. Jednalo se o nehody na rychlostní komunikaci R35 na katastru Daskabátu a na dálnici D1 mezi Lipníkem nad Bečvou a Hranicemi,“ řekla Právu mluvčí Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje Vladimíra Hacsiková.

Kvůli počasí bylo odloženo i utkání první fotbalové ligy mezi Ostravou a Jihlavou

Foto: Pro Novinky M. Vašát

Sněhová kalamita v Zubří, okres Vsetín

Silné sněžení zasáhlo především východní část republiky už v noci, ráno sněžilo i na jihu a východě Čech, odpoledne se oblačnost drží nad Moravou a Slezskem. Místy napadlo i přes 20 centimetrů sněhu. [celá zpráva]

Na jihu Moravy sněžilo i odpoledne, sníh tam ale docela rychle roztává. Silnice jsou mokré, na D1 a D2 je břečka.

Asi hodinu po poledni vyprošťovali hasiči z Blanska zapadaný autobus, uvízl ve sněhu ve Skalním Mlýně. V sobotu i v neděli tamní hasiči rovněž odstraňovali stromy spadlé na vozovku.

Větší komplikace způsobil v neděli kolem poledne havarovaný kamión na 226. kilometru dálnice D1 na Vyškovsku. Asi na půl hodiny musela být magistrála uzavřena, kamion narazil do středových svodidel. Další dvě nehody osobních aut na Břeclavsku a Blanensku se obešly bez zranění. Silničáři varují, že povrch vozovek může namrzat, policie nabádá k opatrnosti, snižuje se viditelnost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám