Hlavní obsah

ODS škodí Nečas i reformy, míní politologové

Právo, Jan Martinek

ODS je vyčerpaná, unavená a chybějí jí tváře, které by měly přesvědčit voliče. Tak hodnotí odborníci dlouhodobý propad preferencí vládní strany, který se ve dvou březnových průzkumech dostal až pod devět procent.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS) podle politologů svou stranu potápí

Článek

Politologové a sociologové se navíc shodují, že ODS škodí předseda Petr Nečas. A místopředsedové Martin Kuba a Jiří Pospíšil, do kterých někteří straníci i voliči vkládali naděje, se jako zachránci ODS zatím nepředvedli.

Mohl by tím, který ODS vytáhne z bryndy, nakonec být exprezident Václav Klaus? Podle informací Práva má zálusk na místo na kandidátce do eurovoleb příští rok – a vlivným představitelům ODS by se takový scénář líbil. Odborníci nicméně krčí rameny: podle nich by ani návrat „otce zakladatele“, byť třeba jen jako nestraníka na kandidátce, ODS nespasil.

„Popularita Václava Klause není nijak zvlášť vysoká. Druhá věc je, že podpora ODS je teď velmi nízká. Těžko říci, zda by jim to pomohlo,“ míní ředitel agentury PPM Factum Jan Herzmann.

Strana ztrácí nejen kvantitativně, ale i kvalitativně. Vlažní příznivci ji opouštějí.
Jan Hartl

Podobně mluví i ředitel agentury STEM Jan Hartl. „Klaus ztratil v očích všech a obecně euroskeptiků zase tolik není. To byla vždy spíš Klausova výjimečnost,“ říká Hartl.

Politolog Pavel Šaradín si myslí, že částečně by návrat Klause ODS pomoci mohl. „Rozhodně je ale nespasí jeden člověk. Nevyřeší všechny problémy, které ODS má. V mírné zlepšení bych věřil, ale nijak výrazné,“ uvedl Šaradín, který si myslí, že ODS nejvíc momentálně škodí premiér Petr Nečas. „Premiér zklamal voliče tím, že podpořil a kontrasignoval amnestii. ODS dlouhodobě chybí politik, který by byl populární. Voliči nevidí ve straně alternativu,“ domnívá se Šaradín. ODS má napravo silného soupeře – TOP 09, která podle průzkumů tolik neztrácí a drží se za první ČSSD a před komunisty.

Podle Šaradína ODS prochází hluchým obdobím. „Neměla šanci ukázat voličům, co se jí pozitivně povedlo,“ řekl.

Sociolog Herzmann přičítá klesající popularitu ODS její vládní odpovědnosti a neoblíbené reformě. „Faktory jsou poměrně jasné: ODS je hlavní vládní stranou a vláda má velmi nízkou důvěru, nedokáže vysvětlit a obhájit reformní kroky. Nedaří se jí ani překonat, či popřít dojem, že jsme pořád pod velkým vlivem korupce ve státní sféře. A pan premiér Nečas k tomu rozhodně nepřispívá,“ řekl Právu.

„Vypadají mátožně, není to magnet“

Také Hartl soudí, že ODS je unavená, vyčerpaná a postrádá dynamiku. „Do prázdnin by potřebovala najít impuls, který by signalizoval zlepšení. V létě toho politici moc nevymyslí, pak přijde sestavování státního rozpočtu, potom jsou Vánoce a po nich už tu máme horkou kampaň,“ sdělil. „Mají zkrátka pár měsíců na to, aby rozhodli, co si se sebou počnou,“ dodal.

Podle něj pokles preferencí svědčí o vnitřní vyprázdněnosti ODS. „Strana ztrácí nejen kvantitativně, ale i kvalitativně. Vlažní příznivci ji opouštějí, připadá jim příliš mátožná, není pro ně magnetem,“ řekl Hartl.

Jako jeden z faktorů vidí také osobu Nečase. „Je hodnocený velmi mizerně jako premiér i jako předseda strany. Leadership, tedy vůdcovství, je v takové straně velmi podstatné,“ míní Hartl.

Reklama

Výběr článků

Načítám