Hlavní obsah

Hledejme naše Hugy Cháveze, vyzval poslanec ČSSD

Novinky, Jiří Ovčáček

Poslanec sociální demokracie Jaroslav Foldyna v úterý ve Sněmovně promluvil na vzpomínkové akci na zesnulého levicového venezuelského prezidenta Huga Cháveze. Foldyna vyzval k hledání takových politiků v Evropě.

Hledejme naše Hugy ChávezeVideo: Jiří Ovčáček, Právo

 
Článek

„Hledejme takové politiky v Evropě, kteří mají odvahu věci měnit, nejen šlapat vodu a utahovat opasky těm, co se nemohou bránit. Podívejme se na Bulharsko, lidé vyšli do ulic kvůli cenám energie a svrhli vládu. Hledejme naše Hugy Cháveze,“ prohlásil Foldyna na semináři, který se konal ve Sněmovně v zasedací místnosti poslaneckého klubu ČSSD.

Cháveze vychválil za to, že vtělil do ústavy bezplatné zdravotnictví a školství. „V roce 2002 vzal odvahu a udeřil na zkorumpované ropné společnosti,“ doplnil Foldyna, který odmítl, že byl Chávez diktátor. Poukázal, že úspěšně prošel čtrnácti volbami a referendy.

Úvodního slova se zhostil venezuelský velvyslanec v ČR Victor Julian Hernandez. „Bude vzorem a hvězdou na nebi v cestě za lepším světem a spravedlivou společností, kterou bezesporu dokážeme na naší planetě stvořit,“ prohlásil o Chávezovi, kterého tituloval „velitel“.

Filip: Církev se pokouší zvrátit pokus o socialismus

V debatě vystoupil šéf KSČM Vojtěch Filip. Obvinil katolickou církev, že se pokouší výběrem papeže Františka, který pochází z Argentiny a nyní se zaměřuje na chudobu, zvrátit pokus o socialismus v Jižní Americe.

„Konzervativní síly se nakonec rozhodly, že si vyberou za papeže někoho, kdo Jižní Ameriku zná,“ řekl Filip, který použil obvinění na adresu nového papeže, že stál za argentinskou diktaturou na přelomu 70. a 80. let minulého století.

Akci s názvem „Život a dílo Hugo Cháveze“ ve Sněmovně pořádalo Spojenectví práce a solidarity. Za tuto organizaci se semináře zúčastnili například bývalý ministr zahraničí Jan Kavan nebo ekonomka Ilona Švihlíková, která seznámila s podrobnostmi Chávezova působení v čele Venezuely.

Výběr článků

Načítám