Hlavní obsah

Falbr za potlesku ČSSD citoval Che Guevaru. Že byl vrah, prý píší novinářští blbečkové

– Ostrava

Europoslanec za ČSSD Richard Falbr v pátek na sjezdu sociálních demokratů v Ostravě zakončil svůj projev heslem latinskoamerického revolucionáře Che Guevary „Vždy k vítězství!“, za což sklidil potlesk v sále. O Guevarovi, který byl kontroverzní postavou v dějinách Jižní a Střední Ameriky, podle Falbra píší jako o vrahovi jen „novinářští blbečkové“, což prý tvrdí prezident Miloš Zeman.

Foto: repro ČT

Europoslanec ČSSD Richard Falbr na sjezdu ČSSD

Článek

„V mládí jsem byl velkým obdivovatelem Ernesta Che Guevary, o kterém, jak říká Miloš Zeman, někteří novinářští blbečkové říkají, že to byl masový vrah. Nebyl. Byl to čestnej člověk a jeho heslo bylo Vždy k vítězství! (orig: Hasta la victoria siempre!),“ prohlásil na závěr svého proslovu Falbr.

Ernesto Rafael Guevara, přezdívaný Che, byl marxistický revolucionář původem z Argentiny. Spolu s Fidelem Castrem se zúčastnil kubánské guerillové války, na jejímž konci stál vznik Castrova režimu. V bojích mezi lety 1957 až 1959 je mu připisováno celkem 216 obětí. Za Castrovy vlády zastával různé funkce, byl například ministrem průmyslu nebo šéfem kubánské národní banky. Po revoluci organizoval masové popravy v havanské pevnosti La Cabaňa.

"Ano, popravovali jsme, popravujeme a budeme popravovat," prohlásil v této souvislosti při projevu v OSN v New Yorku.

Falbr vyzval odbory k podpoře ČSSD

Falbr jako bývalý šéf Českomoravského odborového svazu (ČMKOS) také apeloval na angažovanost odborů. Připomněl, že spolu s prezidentem Milošem Zemanem letěl do Ostravy helikoptérou také nynější šéf ČMKOS Jaroslav Zavadil. „Ten bejvalej prezident by nevzal Jardu Zavadila ani na koloběžku,“ prohlásil o Václavu Klausovi.

„Mě jako bývalého předsedu ČMKOS mrzí, že nedovedeme získat víc odborářských hlasů ve volbách. Pokud tu sedíte, vážení kolegové z odborů, přestaňte se ostýchat a před volbami jasně řekněte, že odbory volí sociální demokracii,“ prohlásil Falbr.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám