Hlavní obsah

Razantní ochlazení srovnává ČHMÚ s rokem 1979, kdy teplota klesla o 30 stupňů

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Razantní ochlazení, které příští týden srazí minimální teploty i pod minus deset stupňů Celsia, bude podle meteorologů Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) podobné tomu, které zažilo tehdejší Československo na přelomu let 1978 a 1979. Tehdy musely být vyhlášeny uhelné prázdniny.

Foto: Novinky

Článek

"Mimořádně výrazné teplotní rozhraní, které se vytvořilo ve střední Evropě na konci roku 1978, a jeho přechod přes naše území v podobě studené fronty ze Silvestra 1978 na Nový rok 1979 zůstalo v paměti i lidem, kteří si z počasí pamatují jen málo. Změna teploty vzduchu v průběhu jednoho dne o 20 až 30 stupňů Celsia je v naší oblasti jevem mimořádným," uvedl na webu ČHMÚ meteorolog Stanislav Racko.

"Letos nebude situace takto dramatická, ale studený vzduch, který k nám počátkem příšštího týdne pronikne, má velmi podobné rozložžení nad evropským kontinentem," dodal mluvčí meteorologů Petr Dvořák.

Meteorologové ČHMÚ očekávají, žež současné ochlazení bude trvat zřejmě ažž do konce příšštího týdne. Upozorňují ale, žže míra nejistoty předpovědi zejména ke konci předpovědního období je velká.

"Nicméně teplota určitě neklesne natolik hluboko, aby bylo nutno vyhlásit uhelné prázdniny," dodal Dvořák s poukazem na historickou paralelu konce 70. let. Tehdy zůstalo uhlí zamrzlé v nákladních vlacích a nebylo čím topit.

Uhelné prázdniny na přelomu let 1978 a 1979
Ještě během dne na Silvestra v roce 1978 se teplota pohybovala kolem 15 stupňů Celsia. Během zhruba deseti hodin však na některých místech klesla i o 30 stupňů. Na Nový rok 1979 se teploty pohybovaly kolem -15 stupňů, a navíc napadlo přes deset centimetrů sněhu. Došlo nejen k zamrznutí uhlí ve vagónech, ale rovněž k zamrznutí rypadel a dopravníků v severočeských dolech. Na řadě míst zkolabovalo centrální vytápění. Vláda proto 5. ledna přistoupila k úsporným opatřením a omezila vysílání televize, uzavřela většinu divadel i výstav a od 8. ledna vyhlásila uhelné prázdniny, které trvaly až do 29. ledna.  Došlo rovněž k posunu začátku pracovní doby až na 8. hodinu. Situace se stabilizovala až v polovině ledna, následně došlo i k mírné oblevě.
zdroj: Wikipedia

Dvořák zároveň připomněl, že ve srovnání s přelomem roku mají v březnu sluneční paprsky větší intenzitu, a proto se nepochybně zaslouží o zmírnění mrazů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám