Hlavní obsah

Trh s výplatou dávek si rozdělilo pár firem, policie stíhá i otce Kristýny Kočí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Policie údajně rozkryla systém korupčního jednání na ministerstvu práce a sociálních věcí (MPSV) v kauze IT zakázek, v níž stíhá 12 lidí. Mezi nimi je údajně i otec poslankyně Kristýny Kočí (nez.).

Foto: Petr Horník, Právo

Jaromír Drábek (TOP 09)

Článek

Náměstek bývalého ministra Jaromíra Drábka (TOP 09) Vladimír Šiška spolu se dvěma nejvyššími jednateli Fujitsu Technology a členy managementu firem Vítkovice IT Solutions, Digi Trade, Skill a Techniserv podle policistů uzavřeli dohodu, že obejdou povinnost vyhlásit soutěž a rozdělí si trh s výplatou dávek. Čtyři firmy měly vyvinout na vlastní náklady nové systémy, přes něž by se pak dávky vyplácely, napsala Mladá fronta Dnes (MfD).

Podle listu je mezi 12 obviněnými kromě jednatelů Fujitsu Technology i otec poslankyně Kočí, jinak jednatel firmy Skill.

"Předem bylo dohodnuto, že následně tyto aplikace poskytnou MPSV k užívání za symbolickou cenu a MPSV bude za provoz platit Fujitsu, která část takto získaných peněz rozešle společnostem," píše se v usnesení o zahájení trestního stíhání.

Šiška poté uzavřel na již existující rámcovou smlouvu ministerstva vnitra s firmou Fujitsu novou prováděcí smlouvu a k ní dodatky, které zajistily, že dané firmy mohly nové aplikace pro dávky vytvořit a provozovat.

Zisk pro firmy až 386 miliónů

Firmy Digi Trade, Vítkovice IT Solutions, Techniserv a Skill vytvořily nové aplikace. Celkem si podle znaleckého posudku policie mohly firmy přijít na 386,12 miliónu korun. Což je prý o 180 miliónů korun více, než by ministerstvo platilo, kdyby nechalo běžet vše při starém a do dávek vůbec nesahalo. Tehdejší ministr Jaromír Drábek (TOP 09) přitom tvrdil, že ministerstvo mělo díky výměně starých aplikací za nové ročně ušetřit 200 miliónů korun.

Současná ministryně práce Ludmila Müllerová (TOP 09) k případu uvedla, že nechá pracovat policii. "Jsme pochopitelně připraveni na tomto případu spolupracovat a poskytnout veškeré dokumenty, které budou vyšetřovatelé žádat," řekla listu.

Obvinění v korupční kauze MPSV:
MPSVVladimír Šiška, tehdejší 1. náměstek ministra
René Piták, 1. ředitel odboru IT
Milan Hojer, 2. ředitel odboru IT
Fujitsu Technology SolutionRadek Sazama, jednatel
Jiří Řehák, jednatel
Vítkovice IT SolutionVladimír Měkota, místopředseda představenstva
Pavel Kocour, člen představenstva
Digi TradeRadan Picek, jednatel
Techniserv ITLuděk Telecký, jednatel
SkillAntonín Kočí, jednatel
ministerstvo vnitraMiroslav Duda, ředitel odboru rozvoje projektů a služeb eGovernmentu

Reklama

Související články

Policie vyslýchala Drábka přes dvě hodiny

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek v pátek vypovídal více než dvě hodiny na protikorupční policii kvůli kauze svého prvního náměstka Vladimíra...

Výběr článků

Načítám