Hlavní obsah

ČR by měla bránit zájmy ČEZ v Bulharsku, míní Zeman

– Praha

Česká republika by podle prezidenta Miloše Zemana měla využít kontaktů v EU i arbitrážních mechanismů, aby hájila pozici energetické společnosti ČEZ v Bulharsku. Uvedl to ve čtvrtek při příchodu do své kanceláře. Vláda by podle něj měla o situaci v Bulharsku jednat s tamním kabinetem, přestože je od středy v demisi.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Miloš Zeman před svou pražskou kanceláří.

Článek

"Každá rozumná vláda hájí zájmy svých podniků," konstatoval Zeman. Podle něj se někteří čeští politici tváří, že nevědí, co jsou národní zájmy. "Měli by využít všech kontaktů na Evropskou unii, využít arbitrážních mechanismů, ale kromě toho přistoupit i k bilaterálním jednáním," dodal Zeman.

Bulharská vláda v čele s premiérem Bojkem Borisovem ve středu rezignovala v reakci na masové protesty vyvolané vysokými cenami elektřiny. Terčem protestů se stala i bulharská pobočka české energetické firmy ČEZ. Ten by měl podle Borisova přijít v Bulharsku o licenci. [celá zpráva]

"Co se týče Bulharska, tak i vláda v demisi je vláda. A je třeba jednat s jakoukoli vládou, včetně vlády v demisi," uvedl budoucí prezident.

Odstupující prezident Václav Klaus ve středu řekl, že společnost ČEZ není příčinou nepokojů v Bulharsku. Dění v jihoevropské zemi je podle něj politickým bojem, v němž byl český energetický gigant použit jako jeden z nástrojů. Klaus by si přál, aby vláda a ministerstvo zahraničí na situaci v Bulharsku rezolutně zareagovaly. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám