Hlavní obsah

Rychetský po schůzce u Zemana: Ústavní soud bude kompletní nejdříve v květnu

Ústavní soud by se plného personálního stavu mohl dočkat nejdříve v květnu. Po jednání s budoucím prezidentem Milošem Zemanem to ve čtvrtek uvedl předseda ÚS Pavel Rychetský. Ten si je vědom zákonných termínů, které má Senát na schválení případných návrhů prezidenta. I kdyby je předložil ihned po své inauguraci, má horní komora šedesátidenní lhůtu k projednání.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský

Článek

"Pan prezident mi slíbil, že po inauguraci promluví se všemi možnými kandidáty. Pak to (návrhy) okamžitě předloží Senátu," řekl Rychetský. Jména možných kandidátů na uvolněná místa ústavních soudců odmítl komentovat. "Myslím si, že je v České republice řada velmi kvalitních kandidátů, ale dokud s nimi nebude mluvit pan prezident, nemá smysl jejich jména zveřejňovat," uvedl.

Rychetský do Zemanova bytu v novoveselské tvrzi přišel kolem 15:30, schůzka trvala asi 30 minut. "Mohu vám říci opravdu jedinou větu. Pana prezidenta jsem informoval o kritické situaci na Ústavním soudu," řekl Rychetský novinářům při odchodu.

Připustil, že v debatě bylo zmíněno i jeho případné další setrvání v čele tohoto soudu. Uvedl, že přesný termín jeho další schůzky se Zemanem nebyl stanoven.

Ústavní soud má od konce ledna jen dvanáct soudců místo obvyklých patnácti. Navíc do konce roku skončí dalších sedm soudců, v srpnu skončí mandát i Rychetskému. Pokud počet členů klesne pod 12, přestane ÚS přezkoumávat zákony a vyhlášky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám