Hlavní obsah

Archeologové našli pod Klementinem dominikánský klášter ze 13. století

Novinky, jky
Praha
Aktualizováno

Archeologové pracují přes zimu v Národní knihovně jako o život. V poslední době zkoumali klementinské suterény pod západním křídlem bývalé jezuitské koleje a sklepní trakt mezi Studentským a Révovým nádvořím. Nejvýznamnějším nálezem je objev zbytků zdiv, které poprvé hmotně dokládají existenci zdejšího dominikánského kláštera ze 13. století.

Archeologové našli v Klementinu unikátní zbytky staveb ze 13. stoletíVideo: Novinky

 
Článek

V Klementinu byly například objeveny tři studny, pozůstatky kamenných domů nebo část trativodu z období 16. až 17. století. V základech barokní stavby byly objeveny části klenebních žeber či ostění oken, které s největší pravděpodobností pocházejí z konstrukcí středověkého kláštera odstraněného při výstavbě Klementina. Novinky o tom informovala Irena Maňáková z Národní knihovny ČR.

Foto: Národní knihovna ČR

Archeologové slaví v Národní knihovně mnoho úspěchů.

K nejvýznamnějšímu nálezu podle ní došlo při přesunu výzkumu ze západního křídla do traktu mezi Studentským a Révovým nádvořím, kde byly pod barokní podlahou suterénu odkryty zbytky zdiv náležejících k dominikánskému klášteru, který zde stál od 30. let 13. století.

Odkryli i množství reliktů

„Význam nálezu spočívá především v tom, že se jedná o první hmotný doklad tohoto kláštera, o němž jsme dosud věděli pouze z písemných pramenů,“ vysvětlil vedoucí archeolog Jan Havrda.

Nálezy dokládají i výstavnost gotické stavby, jež ve své době představovala jednu z nejvýznamnějších pražských církevních institucí. Při výzkumu byly rovněž odkryty četné relikty středověké a raně novověké zástavby, která byla odstraněna v souvislosti s výstavbou této části barokního areálu v roce 1654.

Vysoká památková hodnota

Kromě pozůstatků kamenných domů byly odkryty i tři středověké studny, z nichž některé později sloužily jako odpadní jímky. Nejvýznamnějším nálezem v těchto prostorách byla lineární zděná konstrukce vystavěná románskou technikou. Zaznamenaná délka 0,7 metru široké zdi dosahuje 11,7 metru a její koruna se nalézala bezprostředně pod současnou podlahou sklepa.

Foto: Národní knihovna ČR

Archeologové učinili přes zimu hned několik zajímavých objevů. Pozůstatky dominikánského kláštera ze 13. století jsou však nejvýznamnější.

„Jedná se o unikátní architektonickou památku náležející ke skupině pražských profánních románských staveb, které představují nejstarší horizont kamenné architektury na území Pražské památkové rezervace a jejichž památková hodnota je nesporná. Interpretace tohoto nálezu není jednoznačná, mohlo by se však jednat o severní obvodovou zeď rozlehlejšího románského domu,“ uvedl Havrda.

Reklama

Výběr článků

Načítám