Hlavní obsah

Česko zasypou přívaly sněhu

Počasí v České republice bude mít v právě započatém týdnu ryze zimní charakter, na našem území bude od úterka intenzivně sněžit a teploty se budou držet pod nulou. Místy napadne až 15 centimetrů nového sněhu, což může způsobit komplikace v dopravě.

Foto: Mark Blinch, Reuters

Článek

Mohutné sněžení souvisí s přechodem rozsáhlé tlakové níže, která má jeden střed nad jihem Francie a druhý nad jihem Británie. „Ta se přesouvá nad Jadran a v úterý se začne stáčet k severu. Na naše území začne zasahovat od jihovýchodu, nejdříve zasáhne jižní Moravu, teprve pak bude postupovat na západ a na Prahu,“ řekl Novinkám mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) Petr Dvořák. „To je netradiční směr, obvykle k nám jednotlivé frontální systémy přicházejí od západu,“ doplnil s tím, že jde o tzv. retrográdní cyklónu.

„Zároveň se v průběhu středy bude na Moravě oteplovat, takže hrozí, že tam srážky budou v kapalném skupenství a na podchlazeném povrchu budou namrzat a bude se tvořit ledovka,“ varoval Dvořák.

Zmenšenina blizardu v USA

Napadnout by mělo mezi pěti až patnácti centimetry nového sněhu, na horách by to mohlo být i podstatně více. Na Vysočině může situaci komplikovat i silnější vítr a závěje.

„Patnáct centimetrů se nezdá, ale je to dost. Před třemi týdny způsobilo dost problémů jen pět centimetrů. Čeká nás taková zmenšenina blizardu v USA,“ řekl Dvořák, ale doplnil, že situace nebude rozhodně tak dramatická jako ve Spojených státech a Kanadě, kde si sněhová bouře Nemo vyžádala 13 obětí. [celá zpráva]

Teploty v následujícím týdnu bude ovlivňovat ústup tlakové níže nad Ukrajinu, po její severní straně k nám bude proudit chladný vzduch. Teploty tak budou klesat až k -10 stupňům, denní maxima se budou pohybovat mezi minus dvěma stupni až nulou. Oteplení přijde až v poslední třetině února.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám