Hlavní obsah

Na šéfku ERÚ se chystá kvůli údajné manipulaci s daty trestní oznámení

– Praha

Na předsedkyni Energetického regulačního úřadu Alenu Vitáskovou se připravuje trestní oznámení kvůli údajné záměrné manipulaci s daty. Jedná se o propočty týkající se zavedení solární daně na elektřinu ze slunečních elektráren. V České televizi to v úterý řekla výkonná ředitelka České fotovoltaické průmyslové asociace Zuzana Musilová.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková

Článek

Podle Musilové má současný podnět státnímu zastupitelství, který ERÚ podal kvůli údajně nezákonnému stanovování výkupních cen elektřiny na základě auditu, spíše zakrýt pochybení vznikající pod současným vedením úřadu. "Příkladem těch pochybení je, že ve věci projednávání solární daně ERÚ předložil dva různé výpočty. Každý z těch výpočtů dospěl k jiným závěrům a tyto výpočty byly prokazatelně zmanipulované a chybné. A na základě těchto výpočtů, které ERÚ předložil, tak Ústavní soud rozhodl o legalitě solární daně," prohlásila Musilová.

V podnětu, který podal ERÚ, se podle ČT píše o podezření ze zneužití pravomoci veřejného činitele a úřední osoby ze strany neznámého pachatele či pachatelů z řad bývalých zaměstnanců úřadu. Mimo jiné prý nerespektovali zákonem stanovenou podmínku patnáctileté doby investice, kterou prý prováděcím předpisem propočetli na délku 12 let.

Neoprávněný prospěch činí 162 miliard

Ceny výkupu elektřiny byly podle ERÚ nadsazené šest let od roku 2005 do roku 2011. Například v roce 2006 se vykupovala elektřina za 13 200 Kč za MWh, ale podle zákona by mělo jít jen o 10 350 Kč. Současné vedení úřadu vypočetlo, že celkový neoprávněný majetkový prospěch činí 162 miliard korun.

Asociace podle Musilové považuje za zásadní, že neměla možnost vidět podklady, na jejichž základě byl audit zpracován a na jejichž základě došel ERÚ k uvedeným závěrům o cenách. "Je žádoucí a zásadní, aby paní předsedkyně tato tvrzení doložila a tento audit předložila veřejnosti," tvrdí Musilová. Jinak prý šéfka ERÚ postupuje v rozporu se zákonem o svobodném přístupu k informacím.

Že by průšvih se solární energií mohl vést k trestnímu stíhání některých státních úředníků, naznačil v neděli také ministr životního prostředí Tomáš Chalupa v debatě v FTV Prima. Rovněž prohlásil, že za průvan v peněženkách daňových poplatníků kvůli vysokým výkupním cenám energie z obnovitelných zdrojů může i bývalá vláda expremiéra Jana Fischera. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám