Hlavní obsah

Peake: Až si Zeman odpočine, chci si s ním vyříkat jeho kritiku

Právo, rsk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předsedkyně LIDEM a vicepremiérka Karolína Peake si chce s Milošem Zemanem vyříkat jeho ostrá slova na adresu její strany i jí samotné.

Foto: Petr Horník, Právo

Karolína Peake (LIDEM)

Článek

„Poté, co si odpočine po kampani, se s Milošem Zemanem ráda sejdu, abych si s ním osobně vyříkala jeho kritiku vůči LIDEM. Nehodlám se snižovat k tomuto způsobu kampaně a hulvátské rétoriky vedené přes média. To není způsob politiky, co dělám já,“ řekla Právu.

Podle Peake si Zeman odporuje, když kritizuje LIDEM a přeběhlictví. „Chce potlačit vliv politických stran a klást důraz na individuality, a přitom to vypadá, že nerespektuje volný mandát poslance, ale vázaný,“ doplnila.

Zeman krátce po svém zvolení prohlásil, že vládu drží strana LIDEM, jíž jde jedině o zachování koryt. „Je-li vláda držena stranou, která nevzešla ze svobodných voleb, nikdo ji nevolil a je vlastně tvořena přeběhlíky z Věcí veřejných, bylo by na místě, aby byly předčasné volby a aby se do parlamentu dostaly ty strany, které mají aspoň pětiprocentní důvěru občanů,“ řekl.

Peake: Doufám, že teď bude jednotícím prvkem

Budoucí prezident se do Peake několikrát navezl i při kampani kvůli jejímu osmidennímu angažmá na ministerstvu obrany. „Zastávám konzervativní názor, že ministr obrany má vědět, jak vypadá tank,“ uvedl tehdy s tím, že by se na Peake jako prezident zaměřil. „Ničil bych ji svými sarkastickými bonmoty tak dlouho, až by raději sama odstoupila,“ doplnil.

Podle Peake Zeman takovými slovy „jistě pobavil kámoše v hospodě a ukázal, jaký je ,chlapák‘“. Vicepremiérka dodala, že si nevšimla, že by Zeman stejně razantně vystoupil, když byl zpět jmenován šéf Národního úřadu pro vyzbrojování Pavel Bulant. „Toho jsem pro porušování zákona o veřejných zakázkách odvolala. V tomto pánové drží spolu,“ doplnila.

Peake přitom při gratulaci Zemanovi uvedla, že věří, že bude prezidentem sjednocujícím a nadstranickým a že pomůže zasypat příkopy rozdělující společnost. „Moje očekávání s ohledem na své výroky příliš nesplnil. Doufám, že nyní přestane vést kampaň a bude tím jednotícím prvkem,“ řekla.

Reklama

Výběr článků

Načítám