Hlavní obsah

Ministři LIDEM z vlády neodejdou

– Praha • Aktualizováno
Novinky, rei, val

Strana LIDEM zůstává ve vládě. Po úterním jednání její republikové rady i poslaneckého klubu to večer ohlásila její předsedkyně Karolína Peake. LIDEM tak zrušila usnesení o demisi svých ministrů k 10. lednu. Strana chce vyjednat s ODS a TOP 09 novou koaliční smlouvu, bude požadovat přijetí ráznějších protikorupčních opatření a omezení zbytečné administrativy na úřadech.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předsedkyně LIDEM Karolína Peake.

Článek

"Poslanecký klub i republiková rada LIDEM vyslyšely žádost koaličních partnerů, abychom setrvali ve vládě," oznámila Peake. Dodala, že pro stranu je důležité prosazovat svůj program, a to jde jedině skrze program vlády.

Po koaličních partnerech nyní bude LIDEM chtít novou koaliční smlouvu. Mezi prioritami by neměl chybět zákon o úřednících, který by omezil vliv politických stran v úřadech, redukce agend a byrokracie, přijetí zákona o financování politických stran a záruku, že už nebudou zvyšovány daně. Liberální demokraté by chtěli novou smlouvu podepsat s koaličními partnery do konce ledna.

Peake: Je to pragmatické, realistické rozhodnutí

Peake a její spolustraníci jsou si vědomi možných výtek, že ve vládě zůstávají, aby si udrželi posty. "Ty výtky uslyšíme, ale už jsme je i slyšeli. Jsme na to připraveni a jsme si toho vědomi. Znovu říkám: pokud člověk něco prosadit chce, musí to prosazovat skrze programové prohlášení vlády. Z opozice člověk neprosadí v podstatě nic. Je to pragmatické, realistické rozhodnutí, není to nic, z čeho budeme zcela šťastní, ale v politice člověk není proto, aby ho pořád někdo chválil, ale aby plnil svůj program," prohlásila Peake.

Zástupci koaličních stran se už v úterý dopoledne shodli, že budou chtít v koalici pokračovat. Jednání budou pokračovat ve středu. Podle místopředsedy ODS Martina Kuby si nyní strany musí upřesnit programové priority pro zbytek volebního období. [celá zpráva]

Strana LIDEM oznámila odchod z vlády v prosinci poté, co premiér Petr Nečas (ODS) po osmi dnech odvolal Peake z čela resortu obrany. Vicepremiérce Peake se nelíbil způsob, jakým to Nečas udělal, ani důvody, kterými svůj krok ospravedlňoval. Předseda vlády, ale i prezident, kritizovali odvolání prvního náměstka Vlastimila Picka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám