Hlavní obsah

Nejlépe se žije v Královéhradeckém kraji, ukázala anketa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejlépe se v České republice žije lidem v Královéhradeckém kraji, Plzeňském kraji a v Praze. Plyne to z výzkumu Místo pro život, který ve čtvrtek zveřejnila společnost Communa. Na opačném konci žebříčku kvality života skončily Ústecký a Moravskoslezský kraj.

Článek

Výzkum hodnotí oblast péče o děti a vzdělávání, zdravotnictví a sociální sféru, pracovní podmínky, volnočasové aktivity a turismus, rozvoj infrastruktury, bezpečnost, občanskou společnost a tolerantnost, ekologii a přírodu. Cílem projektu je podle Petra Lutonského ze společnosti Communa nejen zmapovat kvalitu života v jednotlivých krajích, ale také iniciovat debatu o životních hodnotách.

Oproti loňskému ročníku si výrazně polepšil například Liberecký kraj, který se z devátého místa dostal na šesté, naopak Moravskoslezský kraj spadl z 12. na poslední, 14. místo. Stejný kraj však zvítězil v novince letošního ročníku, kterou byla kategorie Skokan roku. Vyhrál díky tomu, že jeho investice do životního prostředí meziročně narostly o 77 procent, zatímco v ČR to bylo průměrně o deset procent.

Organizátoři vedle statistických dat zkoumali názory 1400 respondentů z celé země a 20 odborníků. V loňském prvním ročníku zvítězil Plzeňský kraj před Královéhradeckým krajem a Prahou.

Výsledky výzkumu Místo pro život
pořadí20122011
1.Královéhradecký krajPlzeňský kraj
2.Hlavní město PrahaKrálovéhradecký kraj
3.Plzeňský krajHlavní město Praha
4.Jihočeský krajZlínský kraj
5.VysočinaJihočeský kraj
6.Liberecký krajKraj Vysočina
7.Zlínský krajPardubický kraj
8.Pardubický krajJihomoravský kraj
9.Karlovarský krajLiberecký kraj
10.Jihomoravský krajKarlovarský kraj
11.Středočeský krajOlomoucký kraj
12.Olomoucký krajMoravskoslezský kraj
13.Ústecký krajStředočeský kraj
14.Moravskoslezský krajÚstecký kraj
Zdroj: Místo pro život

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám