Hlavní obsah

Němci by uvítali zadrátované hranice, tvrdí komunistický radní

Novinky, jov

Bývalý pohraničník a současný radní Karlovarského kraje a náměstek hejtmana pro školství Václav Sloup (KSČM) tvrdí, že by Německo uvítalo návrat časů, kdy bylo od někdejšího Československa odděleno železnou oponou v podobě ostnatých drátů. Sloup strávil 27 let u Pohraniční stráže ČSSR.

Foto: ČTK

Václav Sloup

Článek

“Podle poznatků, které mám z druhé strany, by velmi přivítali, kdybychom ty hranice hlídali jako před rokem 89. Bylo by tam méně zločinnosti v příhraničním území Německé spolkové republiky,“ řekl Sloup pro úterní vysílání Dvaceti minut Radiožurnálu.

Předseda KSČM Vojtěch Filip se domnívá, že hejtmanův náměstek reagoval na postoj bavorské europoslankyně Moniky Hohlmeierové, která usiluje o žalobu proti ČR kvůli pervitinu. „Pravděpodobně reaguje na výzvu europoslankyně CDU-CSU, která chtěla v Evropském parlamentu projednávat zvýšení ostrahy na česko-německé hranici,“ soudí Filip.

Komunistický politik a bývalý pohraničník, který vykonával i pozici politruka, přitom pojmenoval sousední zemi názvem, který se hojně používal před rokem 1989. Od podpisu dohody o vzájemných vztazích v prosinci 1973 ale československá oficiální místa uváděla správný tvar Spolková republika Německo.

Sloup v současnosti čelí protestům veřejnosti v Karlovarském kraji. Učitelé ze středních škol v otevřeném dopise vyzvali vedení regionu, aby zvážilo výměnu na pozici radního pro školství. Vznikla i petice za Sloupovo odvolání.

Obhajoval střílení do lidí

Sloup v rozhlase také uvedl, že je na své působení u Pohraniční stráže hrdý a že pohraničníci zasahovali v duchu zákonů ČSSR. Obhajoval zákroky proti těm, kteří se pokoušeli železnou oponu překonat. „Každopádně, protože úkolem pohraniční stráže bylo nedovolit přechod hranice v prostorech, které k tomu nebyly vyhrazeny,“ uvedl.

Sloup také prohlásil, že mezi lidmi, které při pokusu o přechod hranice pohraničníci zastřelili, byli i zločinci. „V některých případech ano,“ řekl a uvedl, že jde o ty, kteří byli ozbrojeni a neváhali proti pohraničníkům zbraň použít.

Reklama

Výběr článků

Načítám