Hlavní obsah

Blažek podal stížnost na průběh Kocourkovy kauzy "odkloněných" miliónů

Aktualizováno

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) podal stížnost na porušení zákona v kauze stíhaného exministra průmyslu Martina Kocourka (ODS). Shledal procesní pochybení policie a žalobců. Právu to ve středu potvrdil mluvčí resortu spravedlnosti Jiří Hovorka. O stížnosti rozhodne Nejvyšší soud.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS)

Článek

"Ministr spravedlnosti se rozhodl podat stížnosti na základě argumentace Krajského státního zastupitelství v Praze, které předložilo ministru spravedlnosti návrh na podání stížnosti pro porušení zákona ve prospěch obou jmenovaných, neboť při přezkumu z úřední povinnosti v rámci dohledu zjistilo vážná procesní pochybení v postupu orgánů činných v trestním řízení," uvedl mluvčí.

Kocourek čelí obvinění z poškozování věřitele kvůli tomu, že při rozvodu "odklonil“ z dosahu své někdejší manželky šestnáct miliónů korun. Stíhána je i exministrova matka.

Podezření vyšlo najevo loni v listopadu, kdy ze zveřejněných dokumentů vyplynulo, že Kocourkova matka uzavřela v březnu 2008 smlouvu se společností Key Investments a už o týden později přistály na jejím účtu dluhopisy za 16 miliónů. Po třech měsících je prodala za 16,14 miliónu.

O původ šestnácti miliónů se zajímá i protikorupční policie. Vede kvůli tomu trestní řízení pro podezření z praní špinavých peněz.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr průmyslu a obchodu v demisi Martin Kocourek (ODS)

Policie chtěla stíhání již dvakrát zastavit

Státní zástupce již dvakrát vrátil spis policii a odmítl vyhovět  její žádosti o zastavení stíhání. [celá zpráva]

Policie opakovaně navrhla zastavit Kocourkovo stíhání proto, že k němu někdejší manželka Olga Kocourková neudělila souhlas. Právě absence souhlasu se stíháním byla pro Blažka důvodem k podání stížnosti ve prospěch Kocourka i jeho matky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám