Hlavní obsah

Česko zahalí inverzní poklop

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Až do úterka si mohou lidé v České republice užívat převážně polojasného počasí, pak ale zemi zahalí mlhy. Inverzní charakter počasí vydrží minimálně do neděle. Novinkám to řekla Dagmar Honsová z Meteopressu.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Inverzní počasí se vyznačuje oblačností a mlhou v nížinách, zatímco na horách je jasno.

Článek

Pondělní místy zatažená obloha by měla během dne přecházet v polojasnou. Oblačnost bude už kolem poledne ubývat od západu, takže se nejdéle udrží na Moravě a ve Slezsku. Teploty budou v rámci listopadových hodnot mírně nadprůměrné, vyšplhají se na 7 až 11 stupňů.

Nejslunečnějším dnem celého týdne bude úterý, kdy má být na většině území polojasno a jen přechodně oblačno. Odpolední maxima se budou opět pohybovat mezi 7 až 11 stupni.

Inverzní charakter počasí převezme vládu ve středu a potrvá minimálně do neděle. V těchto dnech proto bude počasí takřka totožné. V nížinách bude oblačno a mlhavo, v horských oblastech bude naopak slunečno.

Inverze ovlivní i psychiku lidí 

V oblastech s nízkou oblačností se budou teploty pohybovat mezi 6 až 10 stupni. Ve vyšších polohách, kde bude slunečno, můžeme naměřit až 14 stupňů Celsia. Ranní minima se v nízkých polohách budou pohybovat mezi 6 až 2 stupni, v oblastech nad inverzním poklopem mohou klesnout až k minus 2 stupňům.

Honsová varovala v souvislosti s inverzemi před zhoršenými rozptylovými podmínkami. Řada lidí může v těchto dnech také trpět depresemi. Rovněž bude převládat vyšší index únavy a ospalosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám