Hlavní obsah

Véčkař Chaloupka usedne zřejmě do konce roku na lavici obžalovaných

Právo, Radim Vaculík

Poslance za Věci veřejné (VV) Otto Chaloupku čeká zřejmě ještě do konce roku soud, kde může dostat až osmiletý trest vězení. Státní zástupce na něj před několika dny podal obžalobu pro přijetí úplatku.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Otto Chaloupka (VV)

Článek

Společně s Chaloupkou má na lavici obžalovaných zasednout rovněž kvůli korupci také jeho bývalý asistent Vratislav Vařejka.

„Před týdnem byla u Okresního soudu v Hodoníně na oba podána obžaloba, a to pro zločin přijetí úplatku u pana poslance a u bývalého asistenta pro zločin podplácení. Prvnímu hrozí až osm a druhému až šest let vězení,“ řekl ve středu Právu šéf žalobců z Hodonína Antonín Budiš.

Podle detektivů se měl poslanec dopustit korupce tím, že od svého někdejšího asistenta Vařejky dostával prý až polovinu jeho platu, aby jej dál zaměstnával. Případ rozvířil loňským dubnovým trestním oznámením právě Vařejka. Údajně šlo o částky až 25 tisíc měsíčně.

Chaloupka se brání tím, že šlo o domluvu. Peníze prý sloužily jako splátka na předvolební kampaň, kterou Vařejkovi hradil. Asistent mu údajně měl splatit 60 000 korun, přičemž mu vrátil ve dvou splátkách 37 000 korun.

Chaloupku vydala Sněmovna ke stíhání i přes jeho nesouhlas v polovině června a během dalšího měsíce jej policie obvinila. Ani on, ani Vařejka se svým stíháním od počátku nesouhlasili.

Už před Chaloupkou se kvůli korupci dostali letos k soudu další dva jeho poslanečtí kolegové z VV, Vít Bárta a Jaroslav Škárka (nyní již nezařazený). Prvnímu uložil senát soudce Jana Šotta nepravomocně podmínku, druhému tři roky natvrdo. Oba čeká ještě odvolací řízení.

Reklama

Výběr článků

Načítám