Hlavní obsah

Armáda předvedla nejlepší vrtulníky, jaké ve výzbroji má

Novinky, Michaela Cmíralová
Praha

Nad kbelským letištěm v úterý kroužil nově zmodernizovaný stroj Mi-171Š. Podle brigádního generála Bohuslava Dvořáka patří mezi to nejlepší, co česká armáda vlastní. K dispozici má momentálně tři stroje tohoto typu, které mohou být nyní po jejich modernizaci nasazeny v jakékoli situaci.

Nad kbelským letištěm kroužil nejmodernější vrtulník české armádyVideo: Novinky

 
Článek

„Dnes jsme dokončili druhou fázi modernizace. Byla hrazená z prostředků Spojených států, které na ni přispěly dva milióny dolarů,“ uvedl Dvořák. Česká republika do celkové modernizace investovala dalších deset miliónů korun.

Vrtulníky dostaly novou výbavu a jsou dnes schopné operovat i za ztížených povětrnostních nebo světelných podmínek. „To, co je na nich lepšího, můžete vidět i na první pohled z venku. Pokud se podíváte pod přední část vrtulníku, uvidíte takovou kuličku, která skrývá optoelektronické přístroje, které umožní osádkám, aby mohly lépe operovat za ztížených povětrnostních podmínek a v hlavně v noci,“ dodal Dvořák.

Zpět do Afghánistánu

Vrtulníky Mi-171Š jsou v českých službách od roku 2004, kdy byly dodány do České republiky z Ruska. V současné době prošlo modernizací osm strojů. Tři z nich jsou přitom na nejvyšší technologické úrovni.

Zbylé vrtulníky Mi-171Š jsou v současné době umístěny na 23. vrtulníkové základně. Tři z těchto vrtulníků působily v roce 2009 až 2011 i v Afganistánu, kam budou znovu poslány v roce 2013.

Některé z těchto strojů zasahovaly i u nás v České republice v průběhu posledních povodní. „V době povodní vrtulníkové letectvo Armády České republiky zasahovalo a zachránilo spoustu životů,“ připomíná Dvořák.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám