Hlavní obsah

ČSSD navrhuje odečitatelnou církevní daň místo restitucí

Právo, jov

Soc. dem. požaduje otevřít debatu o formě majetkového vyrovnání s církvemi. Pro Lidový dům je nepřijatelná kompenzace 59 miliard (plus inflace), kterou obsahuje vládní verze restitucí. Jako náhradní řešení navrhuje zavedení církevní daně.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Článek

Šéf Bohuslav Sobotka řekl, že poplatník by si mohl částku poskytnutou církvi odečíst od vypočtené daně.

Místopředseda soc. dem. Lubomír Zaorálek soudí, že vládní předloha zákona, kterou ve středu odmítl Senát, znamená prolomení restituční hranice 25. února 1948. Vadí mu, že církve budou moci s vydaným majetkem volně nakládat.

Uvedl také, že by v zákoně mělo být stanoveno, že v případě prodeje majetku budou mít předkupní právo stát a obce. Podle Zaorálka dojde bez tohoto omezení k tomu, že se církevní majetek „vytuneluje, rozfrcá, rozkrade“.

Ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) a další vládní politiky obvinil, že zákon o majetkovém narovnání s církvemi připravili právě proto, aby „se to rozkrást dalo“.

Zaorálek soudí, že církve nakonec přijdou v důsledku zkrátka.

„Církve se mají stát nástrojem budování mafiánského kapitalismu. Ve skutečnosti budou oholenými beránky,“ pronesl. Tvrdil také, že dalším z cílů zákona je udržet při životě kmotry.

Soc. dem. trvá na svém návrhu vložit vrácený majetek do církevní nadace, aby bylo zajištěno, že bude využíván jen k účelu, ke kterému byl určen.

Reklama

Související články

Nejsme zloději, napsal Duka senátorům ČSSD

Senátoři začali ve středu řešit církevní restituce. V napjaté atmosféře, k níž přispěla i billboardová kampaň ČSSD, která restituce označuje za dar církvím, se...

Senát smetl církevní restituce ze stolu

Horní komora parlamentu, v níž má většinu levice, ve středu po několikahodinovém jednání odmítla vládní návrh zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi. Návrh...

Výběr článků

Načítám