Hlavní obsah

Šílenství tady už nemá obdoby, kritizuje Kubera protikuřácké návrhy

Právo, Jiří Ovčáček

Vášnivý kuřák, senátor ODS a primátor Teplic Jaroslav Kubera, se zostra pustil do návrhu ministerstva zdravotnictví zakázat kouření i v krytých předzahrádkách. Jde podle něj o šílenství a nesmyslnou absurditu. Varoval, že "spasitelé" neskončí u zákazů kouření.

Foto: Milan Malíček, Právo

Senátor Jaroslav Kubera

Článek

„Přijde mi, že to šílenství už tady nemá obdoby. To, že máme nejmodernější protikuřácký zákon v Evropě, je evidentní. Chrání nekuřáky a současně neterorizuje kuřáky,“ řekl ve středu Kubera Novinkám k návrhu rezortu zdravotnictví. „Zakázat kouření v předzahrádkách, to je absolutní nesmyslná absurdita. To není zakázané ani v těch nejagresivnějších zemích, naopak oni ještě předzahrádky vytápějí,“ doplnil.

Senátor varoval, že zákazy kouření tažení neskončí. Poukázal na Maďarsko, kde byly zdaněny hranolky, chipsy a energetické a slazené nápoje.

„Skupiny těchto spasitelů neskončí v žádném případě u kouření. Půjdou až na hranu, protože si myslí, že zachrání svět, že oni budou určovat, jak se máme chovat, co máme jíst, co máme dělat. To je cesta do pekel. Nakonec ti, co pro to teď horují, až na ně dojde, a jim někdo začne zakazovat, tak najednou budou říkat: proč nám? Ono když se zakazuje někomu jinému, tak je to vždycky příjemné,“ uvedl.

Kubera si přitom vzal na paškál své kolegy z ODS. Pustil se do poslance Borise Šťastného, který prosazuje právě zákazy kouření. „Ve Sněmovně je více spasitelů, kteří si myslí, že jsou tady proto, aby rozhodovali o našem životě. Nejúděsnější je, že se na tom podílí někteří poslanci ODS, poslanci konzervativní strany, kteří by měli především hájit lidskou svobodu. Dokonce jsou často autoři těchto nesmyslů, jako například pan poslanec Boris Šťastný,“ prohlásil.

Podle senátora by mělo být na majitelích restauračních zařízení a hospod, zda zavedou zákaz kouření. Poznamenal přitom, že by měly být k dispozici i smíšené restaurace pro kuřáky i nekuřáky. „Měly by být i společné, protože jsou kupodivu i normální nekuřáci, kteří to kafíčko přežijí. Dokonce jsou takoví zvrhlíci, že byť nekuřáci chodí úmyslně do kuřácké, protože se jim líbí ta atmosféra,“ podotkl Kubera.

Reklama

Výběr článků

Načítám