Hlavní obsah

Obtížnému hmyzu letos kralují ovádi

Současné letní počasí, kdy lijáky střídají třicetistupňová vedra, nesvědčí jen houbám, ale i bodavému hmyzu, který tak každému znepříjemňuje pobyt v přírodě. Jeho šiky letos podle entomologů tvoří hlavně komáři a ovádi.

Foto: Profimedia.cz

Ovádi jsou letos nejobtížnější hmyz.

Článek

„Člověk nemusí být zrovna entomolog, aby měl osobní zkušenost s hmyzem. Třeba ovádi, ti mají letos navrch. Typické bylo, že se vyskytovali kolem stád dobytka. Letos útočí úplně všude. Na Hornolidečsku a celém Valašsku, kde se pásla velká stáda, dobytka ubývá, ale ovádů přibývá,“ popsal trápení s hmyzem Milan Orálek z Českého svazu ochrany přírody ve Valašském Meziříčí.

Také na jihu Čech řádí v těchto dnech především komáři a ovádi. Nejhorší situace s komáří populací je znovu na Třeboňsku, kde proti nim nemohou zatím použít ani postřiky.

„Důvodem je počasí – časté srážky a teplo –, které nahrává množení komáří populace. V případě jakýchkoli postřiků by se totiž zlikvidovala pouze její špička, a tudíž by zásah nepřinesl žádný efekt. Akční rádius komára je při určitých povětrnostních podmínkách až 10 km. Pro ochranu Třeboně by tak bylo nutné zasáhnout v území od Přeseky až po Majdalenu,“ sdělila Právu mluvčí města Třeboň Jitka Bednářová. Poznamenala, že se zatím nejedná o komáří kalamitu, ale každý, kdo vyráží na Třeboňsko, by neměl zapomenout ochranné prostředky proti hmyzu.

Na různých místech odlišná situace

Situace je přitom v jednotlivých částech republiky značně rozdílná, koncentrace obtížného hmyzu je především v její jihozápadní části. „Letos je to výrazně horší než v loňském roce, zvláště v posledních čtrnácti dnech,“ řekl Právu vedoucí z plzeňské Záchranné stanice živočichů Karel Makoň.

„Projdeme trávou a zvednou se oblaka komárů i ovádů. Jsme na ledacos zvyklí, ale teď je to opravdu hodně nepříjemné. Lezou do nosu, do uší. Nedávno jsme zastavili kousek od Švihova, během chvilky bylo auto obsypané komáry,“ podotkl Makoň a dodal: „Své dělá samozřejmě počasí. Vlhko, dusno, vysoké teploty. A druhá věc je, že ubývají přirození predátoři, kteří by hmyz redukovali. Obojživelníky počínaje přes netopýry a vlaštovkami konče.“

Komáři se na jižní Moravě množí hlavně v lužních lesích v případě vydatných dešťů. „Letos se zvýšil počet komárů pouze lokálně v oblasti mezi Břeclaví a Lednicí. Celkově je ale množství komárů v Jihomoravském kraji podprůměrné,“ řekl Právu Oldřich Šebesta z krajské hygienické stanice. Ovádi jsou podle hygienika naopak lehce nad průměrem. „Jak obtížný hmyz ovlivnily deště v několika předchozích dnech, budeme vědět příští týden,“ dodal Šebesta.

Sever je na tom lépe

Počasí v severních Čechách přemnožení obtížného hmyzu podle entomologa Severočeského muzea v Liberci Pavla Voničky nenahrálo. „Proti minulým rokům letošní suché jaro nepřálo líhnutí komárů, a tak je jich letos méně,“ řekl Vonička. Podle jeho slov mohou lidé v těchto dnech pozorovat roje létajících mravenců. „Nejde o přemnožení. Vylétávají z hnízd, rojí se a páří. Roje se často usadí na vyvýšených vyhřátých místech a vydrží tam i dva tři dny,“ vysvětluje liberecký entomolog.

Kdo se chce obtížnému hmyzu vyhnout, měl by vyrazit na Vysočinu. Kopcovitý terén, v němž bývá vítr jako doma, není pro teplo a vlhkomilnou havěť ideální. „Vysočina není regionem, kde bychom měli větší problémy tohoto druhu,“ potvrdila Právu epidemioložka Alena Dvořáková z Krajské hygienické stanice v Jihlavě. Jak dodala, občas se sice v oblastech s rybníky či mokřady přemnoží komáři, letos se to ale ještě nestalo. „Věděli bychom to. Starostové se na nás pak obracejí pro radu, co s tím,“ doplnila odbornice.

Ani v Moravskoslezském kraji nezaznamenali výraznější růst zásahů proti obtížnému hmyzu. „Vzhledem k počastí, které letos panuje, si myslím, že je to klidnější než v některých předchozích letech,“ řekl mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám