Hlavní obsah

Svědek v kauze CASA je volný. Dívka, která ho obvinila, prý byla pod tlakem policie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Pilot Karel Daňhel, kterého policie zadržela pro podezření z pohlavního zneužívání, byl ve středu propuštěn z cely předběžného zadržení. Novinkám to řekla jeho právní zástupkyně Lucie Hrdá. Dívka, která ho ze zneužívání obvinila, si podle ní vše vymyslela. Daňhel je klíčový svědek proti exministryni obrany Vlastě Parkanové (TOP 09) v kauze letadel CASA.

Foto: Petr Horník, Právo

CASA-295M

Článek

"Byl propuštěn z cely předběžného zadržení," řekla Hrdá s tím, že policie vyvíjela na dívku, která jejího klienta z pohlavního zneužívání obvinila, nátlak.

"Byl na ni (svědkyni) činěn nátlak ze strany policie. Podám podnět k prošetření Generální inspekci bezpečnostních sborů," sdělila ČTK advokátka. Dívce podle Hrdé nehrozí za lhaní trest, protože jí při výslechu ještě nebylo patnáct let.

Policie nařčení odmítá

„Vzhledem k tomu, že důvody zadržení pominuly, byl 41letý muž propuštěn, nicméně trestní řízení v této věci i nadále pokračuje,“ řekl Novinkám k případu pražský policejní mluvčí Tomáš Hulan.

Nařčení obhájkyně odmítl. „My jsme striktně dodrželi všechny povinnosti stanovené trestním řádem, například zajištění nezúčastněné osoby při podání vysvětlení osobou mladší 15ti let,“ reagoval Hulan. „Každý procesní krok jsme konzultovali se státním zastupitelstvím a je nutné také podotknout, že po celou dobu přípravného řízení jsme úzce spolupracovali s vojenskou policií,“ dodal.

Spor o svědectví

Pražští detektivové Daňhela zatkli v úterý. Byl obviněn z pohlavního zneužívání. Daňhel jakoukoli vinu odmítl s tím, že obvinění souvisí s jeho svědectvím na policii kvůli letadlům CASA.

Daňhel, který upozornil na možné chyby v nákupu letounů CASA, před časem přišel o bezpečnostní prověrku na stupeň tajné a byl postaven mimo službu. I za tímto krokem podle něj stál fakt, že v případu CASA svědčil na policii.

Daňhelovu věrohodnost jako svědka už minulý týden zpochybnil před poslanci ředitel vojenského zpravodajství Ondrej Páleník. Na jednání parlamentní komise pro kontrolu činnosti vojenské tajné služby totiž poslancům sdělil, že podplukovník Generálního štábu Daňhel pobíral paušální měsíční částku od firmy Omnipol, která nákup letadel zprostředkovávala. Zbrojařská společnost to vzápětí popřela.

Reklama

Výběr článků

Načítám