Hlavní obsah

Konec věčným dohadům, nastavení klimatizace upravila vláda

Novinky, val
Praha

S nastupujícím létem přibývá v mnoha kancelářích a na společných pracovištích sporů kolem nastavení teploty klimatizační jednotky. Tomu by měla učinit přítrž novela, která nařizuje, na kolik stupňů může klimatizace pracovní prostory ochlazovat.

Foto: Profimedia.cz

ilustrační foto

Článek

Zatímco dosud záleželo nastavení klimatizace v kancelářích především na dohodě kolektivu, od letošního 1. dubna by se měli zaměstnanci řídit novelou nařízení vlády č. 361/2007 Sb., která stanoví podmínky ochrany zdraví při práci.

Novela upravuje teplotní podmínky v závislosti na druhu práce a typu pracoviště. Například v kancelářích, kde zaměstnanci provádějí sedavé práce s minimem pohybu, by se podle vyhlášky měla teplota celoročně pohybovat mezi 20 až 27 stupni Celsia. Klimatizace by přitom neměla místnost ochlazovat na méně než 24,5 stupňů Celsia.

Přípustné hodnoty nastavení teploty klimatizační jednotky podle druhu práce a typu pracoviště
Práce vsedě s minimální pohybovou aktivitou, kancelářské administrativní práce, kontrolní činnost v dozornách a velínech, psaní na stroji, práce s PC, laboratorní práce, sestavování nebo třídění drobných lehkých předmětů.24,5°  Celsia
Práce převážně vsedě spojená s lehkou manuální prací rukou a paží, řízení osobního vozidla a některých drážních vozidel, přesouvání lehkých břemen nebo překonávání malých odporů, automatizované strojní opracování a montáž malých lehkých dílců, kusová práce nástrojářů a mechaniků, pokladní.23º Celsia

„Teplotu cca 24,5 lze považovat za teplotu odpovídající zásadě, že mezi venkovní teplotou a vnitřní teplotou na pracovišti nemá být rozdíl vyšší než 6 stupňů,“ sdělila Novinkám zástupkyně hlavního hygienika Viera Šedivá.

Ještě o něco méně, na 23,5 stupně Celsia, mohou být chlazené místnosti, v nichž zaměstnanci vykonávají práce rovněž vsedě, nicméně manuálně náročnější. Jedná se například o práce na dílnách či výrobních halách. Celoroční teplota by se v nich měla držet mezi 18 až 26 stupni Celsia.

Klimatizace může zapříčinit bolest hlavy i deprese

Podle Šedivé by tato nastavení měla zajistit, že přechodem z jednoho do druhého prostředí nebude organizmus vystaven extrémním teplotním výkyvům. „Ty pochopitelně mohou vyvolat odezvu v podobě onemocnění z nachlazení,“ dodala.

Právě na podobné následky si zaměstnanci stěžují v souvislosti s klimatizací nejvíc. Podle odborníků může ale klimatizace vést nejen k nachlazení, ale bez ohledu na nastavenou teplotu i k vážnějším chorobám.

Riziko představují například znečištěné filtry, jimiž se mohou do místnosti šířit infekce. Krátkodobě může vlivem klimatizace docházet k bolestem hlavy, ucpání čelních dutin nebo podráždění očí. Při dlouhodobém pobytu upozorňují odborníci i na kardiovaskulární obtíže, svalovou ztuhlost, bolesti kloubů, problémy ledvin, vzniku astmatu, ale i na depresivní stavy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám