Hlavní obsah

Ve Zlíně to vře, už čtyři radní rezignovali na své funkce

Novinky, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlín

Zlínská radnice prožívá další zemětřesení. Během osmi měsíců odchází z rady města už čtvrtý z jedenácti členů. Jen tento týden se přitom jedná po nestraníku Jiřím Viktorínovi (původně VV) o druhou rezignaci. Ve středu odpoledne se rozhodla ve funkci skončit náměstkyně Alena Zubalíková (TOP 09/STAN).

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Budova zlínského magistrátu

Článek

„Důvodů pro mé rozhodnutí byla opravdu spousta a nejde určitě o rozhodnutí ze dne na den, dlouhodobě jsem je zvažovala. Pro svou práci na radnici jsem neměla podporu od svých kolegů. Moje návrhy na provozní úspory a personální změny na radnici byly bezdůvodně odmítány,“ informovala Právo Zubalíková.

Foto: Archiv

Alena Zubalíková

„Vadilo mi opakované zasahování do mých kompetencí, politikaření a nekompetentnost některých kolegů. Nepřijatelná byla pro mě vzájemná neinformovanost mezi jednotlivými členy rady, ať už záměrná, či způsobená nedůsledností, propastný rozdíl ve stylu a efektivitě práce, kterou považuji na rozdíl od svých kolegů za samozřejmou, a také rozdílný pohled na priority města a občanů. Došla jsem k jednoznačnému rozhodnutí, že v takovém prostředí nechci dále pracovat,“ dodala.

Viktorín odešel kvůli vytíženosti

Ze své funkce odchází Zubalíková ke konci srpna. Následující dva měsíce do skončení funkce využije k dokončení některých svých rozpracovaných úkolů. Ve svých kompetencích má Zubalíková na starosti oblast školství, informatiky a cestovního ruchu. Během roku a půl ve funkci náměstkyně a radní se Zubalíková zasadila například o zavedení počítačového systému na veřejné zakázky a navýšení kapacity mateřských škol ve Zlíně.

Foto: Archiv

Jiří Viktorín

Důvodem odchodu Jiřího Viktorína z pozice radního byla pracovní vytíženost v rámci soukromých podnikatelských aktivit. V zastupitelstvu bude působit i nadále.

„V radě jsem působil jako neuvolněný člen, nadále jsem podnikal a řídil naše speciální stavební firmy včetně jedné v zahraniční. Obě práce už ale nejdou dál skloubit dohromady, proto jsem se rozhodl na místo radního rezignovat a věnovat se naplno svým firmám,“ konstatoval Jiří Viktorín.

Viktorín byl zvolen do zastupitelstva jako nestraník na kandidátce Věcí veřejných. Loni v létě, kdy VV opustily koalici, zůstal jako nestraník členem rady. Nyní bude v zastupitelstvu působit jako nezařazený zastupitel.

Dva členové odstoupili už v říjnu

Alena Zubalíková rezignovala také na své členství v politické straně TOP 09 a odešla i ze společného zastupitelského klubu TOP/STAN a Zlínského hnutí nezávislí. Koalice tak přišla o další hlas. Vzhledem k tomu, že rada nemůže být sudého počtu, je otázkou, zda po odstupu Jiřího Viktorína a nyní Aleny Zubalíkové se nesníží počet jejích členů na devět z původních jedenácti.

Kromě Viktorína a Zubalíkové již v říjnu loňského roku z Rady města Zlína odstoupili Pavel Jungmann a Eva Štauderová (oba hnutí M.O.R.). Jungmann odešel i ze zastupitelstva.

Ve Zlíně vládnou po komunálních volbách v roce 2010 menší strany v koalici TOP09/STAN, hnutí M.O.R., Zlínského hnutí nezávislých a KDU-ČSL, původně v ní byly i Věci veřejné. Kromě koaličních stran je v 41členném Zastupitelstvu města Zlína sedm sociálních demokratů, šest členů ODS a tři komunisté. Zlín je jediným krajským městem v republice, kde byli občanští a sociální demokraté po posledních komunálních volbách odsunuti do opozice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám