Hlavní obsah

Škoda v kauze Parkanová je podle policie 658 miliónů korun

Právo, ada, nig

Policie, která ve středu požádala Sněmovnu o vydání Vlasty Parkanové, podezírá exministryni obrany ze dvou úmyslných trestných činů, a to zneužití pravomoci veřejného činitele a porušení povinnosti při správě cizího majetku. Tím, že při nákupu letounů CASA nezajistila znalecký posudek na cenu, měla podle policie státu způsobit škodu 658 miliónů korun.

Foto: Petr Horník, Právo

CASA-295M

Článek

Podle detektivů jde o to, že za návrh předkládaný vládě je odpovědný ministr, který ho předkládá. Policisté dospěli k závěru, že bývalá ministryně sice nemusela na nákup letounů vypisovat veřejnou soutěž, nicméně v takovém případě měla zajistit znalecký posudek, který by určil cenu obvyklou. A to Parkanová podle detektivů neudělala.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně obrany Vlasta Parkanová (KDU-ČSL)

O znalecký posudek naopak policie požádala americkou firmu, která došla k závěru, že cena obvyklá v případě letounů je o 658 miliónů nižší, než za ně Česko zaplatilo. Státu tak podle policie vznikla škoda právě 658 miliónů korun.

Policisté navíc tvrdí, že Parkanová jako právník a člověk pohybující se v politice musela vědět, že její povinností je zajistit si posudek s cenou obvyklou.

Spolu s Parkanovou by měl být také stíhán bývalý šéf sekce vyzbrojování ministerstva obrany Jiří Staněk, podle informací Práva se tak ještě nestalo. Podle sdělení ministerstva obrany smlouvu na nákup letadel podepisoval právě on. Podle policie také on musel vědět, že je třeba mít znalecký posudek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám