Hlavní obsah

MMR a MF pozastavily dotační program Severozápad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministerstvo pro místní rozvoj a ministerstvo financí pozastavily Regionální operační program Severozápad. Pochybení úředníků odpovědných za program totiž nemusela být jen selháním jednotlivců, ale mohla mít systémový charakter, řekl v pondělí ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský (VV)

Článek

Pozastavení programu bude podle Jankovského v praxi znamenat, že úřad například přestal vyplácet dotace příjemcům nebo nepřijímal nové projekty. Podle ředitele Úřadu regionální rady ROP Severozápad Pavla Markvarta dopad takového opatření záleží na tom, jak dlouho bude trvat. "Rádi bychom, aby se to vyřešilo do dalšího monitorovacího výboru, který bude 18. června," řekl. Pokud by řešení nastalé situace trvalo déle, musel by úřad zřejmě zastavit proplácení a přijímání projektů.

Ministerstva uvedla mezi důvody pozastavení programu například policejní vyšetřování jeho bývalého ředitele Petra Kušnierze, dále audit společnosti Deloitte, který zjistil v programu Severozápad pochybení u všech 35 namátkou kontrolovaných projektů, a také obvinění z klientelismu, která vznesl bývalý úředník programu Leo Steiner (KDU-ČSL). "Další kroky a opatření ze strany MF a MMR budou následovat," uvedla ministerstva ve společné tiskové zprávě.

Ústecký dotační úřad je středem pozornosti poslední rok a čtvrt. V březnu 2011 policie zadržela Petra Kušnierze, předchůdce nynějšího ředitele dotačního úřadu Pavla Markvarta. Kušnierz nyní u soudu čelí obžalobě z přijímání úplatku u tří projektů. Už loni na jaře policie na úřadu zajišťovala dokumenty. V pátek 1. června pak úřad navštívili vyšetřovatelé Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu a odnesli si dokumenty ke čtyřem projektům.

Problémy jsou i s jinými programy

S čím je nynější vyšetřování spojeno, se jen spekuluje. Podle jedné verze souvisí páteční policejní návštěva opět s Kušnierzem, podle jiné zase s obviněními z klientelismu, která vznesl bývalý úředník ROP Severozápad Leo Steiner (KDU-ČSL). Objevily se také spekulace, že policejní návštěva v ústeckém dotačním úřadu může mít souvislost s případem poslance Davida Ratha, kterému za údajné přijetí úplatku hrozí až dvanáctileté vězení.

Policie i dozorující státní zástupkyně Lenka Bradáčová se k případu zatím nechtějí vyjadřovat a nepotvrzují ani spekulace, že by měl být dnes někdo obviněn. Bradáčová ale v pátek při ústeckém policejním zásahu tvrdila, že se Steinerem ani s Rathem poslední kontrola nesouvisela.

Potíže s dotacemi mají také další operační programy. Podobně jako v případě Severozápadu nepřijímá ministerstvo financí žádosti o uznání výdajů ani od programů Střední Čechy, Vzdělávání pro konkurenceschopnost, Doprava a Životní prostředí. Kontrolu posledních dvou zmíněných programů mají auditoři z EK uskutečnit v červenci. Ministr Jankovský v pondělí nevyloučil, že unijní audit může čekat také program Střední Čechy.

Reklama

Výběr článků

Načítám