Hlavní obsah

Strana LIDEM Karolíny Peake podpoří církevní restituce

Aktualizováno

Strana LIDEM podle informací Práva podpoří vládní návrh církevních restitucí a nic by tak nemělo stát v cestě tomu, aby tento návrh prošel parlamentem. Proti současné podobě se v úterý vyjádřily Věci veřejné, vládu by ale měl podpořit poslanec VV Milan Šťovíček, a tak dá koalice dohromady nadpoloviční počet hlasů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Karolína Peake

Článek

„Církevní restituce měly přijít daleko dříve, v době ekonomicky příznivější, ale pokud je neschválíme nyní, bude to znamenat velké komplikace i s negativním dopadem do veřejných rozpočtů,“ řekla Právu šéfka LIDEM Karolína Peake.

„Součástí zákona, je nejen vrácení majetku a kritizovaná finanční náhrada za majetek nevrácený. Díky tomuto zákonu se postupně zcela přestane vyplácet státní příspěvek církvím, odblokuje se majetek, který chátral bez možnosti s ním nakládat, a předejde se soudním sporům, které by vznikly v případě, že by stát majetek církvím nevydal,“ dodala Peake.

Peake, jíž ministerstvo vnitra v úterý potvrdilo registraci strany LIDEM, argumentuje také tím, že se na restitucích dohodli politici s církvemi již před rokem. „Že majetek vydán být má, judikoval již ústavní soud. Zástupci koalice a církví uzavřeli před rokem dohodu, která bude tímto zákonem naplněna. Dohody se plnit mají. Povinnosti státu a zájmem církví je, aby převod majetku byl zcela transparentní,“ uvedla.

Koalice přehlasuje oranžový Senát

ODS, TOP 09 a LIDEM disponují sto hlasy. Předsedkyně poslaneckého klubu VV Kateřina Klasnová v úterý avizovala, že vládu podpoří i poslanec VV Milan Šťovíček, s nímž by měla koalice 101 hlasů. Koalice by tak neměla mít problém s prosazením zákona v rozhodujícím hlasování ve Sněmovně a dokonce ani při druhém hlasování poté, co se zákon vrátí – jak se předpokládá – ze Senátu.

Nic by na tom neměl změnit ani postoj Věcí veřejných, které v úterý pohrozily, že pokud nebudou do zákona zapracovány jejich pozměňovací návrhy, pro návrh jako celek ruku nezvednou.

Podle Klasnové se paragrafované znění odchyluje od vyjednané dohody. Vláda prý šla dále a „překvapila“ dokonce i samotné církve. Jde mj. o daňové úlevy, kdy kabinet chce odpustit církvím daň z příjmu a daň z převodu nemovitostí v případech, kdy nebude chtít vydaný majetek sama využívat a bude ho chtít prodat.

Vládní návrh zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi počítá s tím, že se majetek v hodnotě 75 miliard korun církvím vrátí naturálně a 59 miliard jim bude zaplaceno jako náhrada za nevydaný majetek. Částka by se měla vyplácet 30 let a s inflací by mohla dosáhnout sumy 96 miliard.

Reklama

Výběr článků

Načítám