Hlavní obsah

Fiala pozastavil kritizovanou reformu regionálního školství

Právo, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Plánovaná reforma regionálního školství, která měla tvrdě dopadnout zejména na venkovské základní školy, v příštím roce nenastartuje. Nový ministr školství Petr Fiala (nestr.) nechal projekt pozastavit, dokud nebude jasno o rozpočtu pro regiony v příštích letech.

Foto: Milan Malíček, Právo

Petr Fiala

Článek

„Reforma financování regionálního školství je pozastavena do doby než bude znám rozpočet pro roky 2013, 2014,“ potvrdila Právu mluvčí resortu Kateřina Savičová.

„Letos jsou prostředky vázány a uvidíme, jakým způsobem to bude řešeno do budoucna, protože od toho se bude odvíjet, v jakém rozsahu bude možné reformy financování provádět,“ dodala mluvčí.

Ačkoli ministerstvo neupřesnilo, zda hodlá plán přepracovat, opozici, odbory i veřejnost by tím mohlo uklidnit. Reforma počítala s tím, že se finance budou přerozdělovat podle naplněnosti tříd, čímž měla dosáhnout „optimalizace“ sítě základních a středních škol, což v praxi mělo znamenat slučování či rušení středních, zejména ale poloprázdných vesnických škol.

Stínový ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) tvrdil, že reforma ohrožuje 70 procent jen základních škol a požadoval její zastavení a přepracování. Petici proti reformě podepsalo přes 60 tisíc lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám