Hlavní obsah

Nejhorší sousedi podle Čechů: Romové a Čečenci

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Čeští občané nemají problém bydlet vedle Slováků a zejména Západoevropanů, jejichž přítomnost v sousedství by nevadila většině z nich. Naopak uzavřenější jsou v případě Afghánců, Arabů nebo Čečenců. Dlouhodobě špatný vztah veřejnosti panuje vůči Romům, vedle nichž by nevadilo bydlet pouhé desetině dotázaných. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V sousedství by Češi snesli nejspíše Slováky. Bydlet vedle nich by nevadilo 88 procentům dotázaných. Většina bez problémů akceptuje také národy na západ od Česka: Angličany (83 procent), Francouze (81 procent), Američany (74 procent) a Němce (72 procent).

Hůř dopadly národy z východu. V sousedství Rusů by nevadilo bydlet 40 procentům dotázaných, v případě Číňanů a Vietnamců je to 38 procent, u Ukrajinců ještě o pět procent méně.

Foto: David Ryneš, Novinky

Koho byste chtěli za souseda podle STEM

Ještě méně vstřícně jsou českými občany vnímáni Afghánci a Arabové, které by bez problémů přijalo za sousedy shodně 23 procent lidí, a Čečenci (20 procent). Dlouhodobě špatný vztah přetrvává vůči Romům, kteří v sousedství nevadí jen 12 procentům dotázaných. Naopak 38 procent lidí považuje takové soužití za zcela nepřijatelné.

Podle agentury zohledňují Češi při hlasování řadu faktorů. „Rozdíly jsou dány jednak geografickou a kulturní blízkostí Čechů k různým národům a etnikům, jednak zkušeností (historickou i zcela nedávnou, zprostředkovanou i přímou), kterou s nimi Češi mají,“ vysvětluje STEM.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám