Hlavní obsah

Falešná registrace LIDEM byla vadná, Peake může být v klidu

Právo, Novinky, Jiří Hardoš
Aktualizováno

Registraci nové strany LIDEM, kterou zakládá vicepremiérka Karolína Peake, by alespoň prozatím již nemělo stát nic v cestě. Na ministerstvu vnitra sice od minulého týdne ležela jiná žádost o registraci strany stejného jména, kterou Peake nepodala, jak ale nyní Právo zjistilo, obsahovala vady, a tak ji vnitro vrátilo k přepracování.

Foto: Petr Horník, Právo

Vicepremiérka Karolína Peake

Článek

Kdo přesně za nepravým návrhem na registraci LIDEM stojí a co jeho podáním sledoval, stále není jasné. Řízení o registraci strany však ministerstvo vnitra nezahájilo.

„V podání byly shledány nedostatky, o kterých jsme vyrozuměli přípravný výbor. Dle zákona jsme tedy nezahájili řízení o registraci. To bude zahájeno, pokud budou vady odstraněny, a návrh tak bude shledán bezvadným,“ řekla ve čtvrtek Právu mluvčí vnitra Denisa Čermáková. Neupřesnila, jaké vady falešný návrh obsahoval.

Vicepremiérku Peake informace o jeho podání šokovala. Později oznámila, že chce kvůli tomu podat trestní oznámení pro možné porušení práv k ochranné známce, k čemuž podle ČTK došlo už ve středu. Slovní ochranná známka LIDEM je totiž od 4. května registrována na jméno ředitele kabinetu Peake Pavla Kotrby.[celá zpráva]

Podle vicepremiérky je falešná registrace účelová. Ani ona prý neví, kdo by za ní mohl stát. Vlastní návrh na registraci nové vládní strany chce podat příští pondělí.

„Pokud podá žádost paní Karolína Peake, bude se žádost, jako každá jiná, posuzovat dle zákona o sdružování v politických stranách a v politických hnutích,“ uvedla Čermáková.

Kauza falešného návrhu na registraci není prvním případem, kdy se někdo snažil platformě Karolíny Peake uškodit. V minulosti měla problém například s nepravým facebookovým profilem.[celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám