Hlavní obsah

Maturitu nezvládlo více studentů než loni, hlavně kvůli matematice

Právo, Novinky, val, jim
Praha
Aktualizováno

Společnost Cermat, která zajišťovala maturitní testy, zveřejnila ve čtvrtek výsledky zkoušek. Čistá neúspěšnost podle ní narostla z loňských 5,3 procent na 6,2 procenta. Nejvíce problematická se ukázala zkouška z matematiky.

Foto: Martin Polák, Právo

Ilustrační foto

Článek

Letošních testů se podle šéfa Cermatu Pavla Zeleného zúčastnilo 103 tisíc maturantů. Je to zhruba o pět tisíc víc než loni. „Může za to především zhruba sedmitisícová skupina repetentů z roku 2011,“ zdůvodnil Zelený vyšší účast. Doplnil, že se zkouška konala celkem asi na 1340 zkušebních místech.

Největší problémy měli žáci podle výsledků při testech z matematiky. Té se zúčastnilo oproti loňsku o 15 procent více studentů. Neúspěšnost při základní verzi matematického testu stoupla z 15,4 procenta na 19,6 procenta. Počet neúspěšných při obtížnější verzi byl harmonizován na 2,8 procenta. „Na mírně vyšší neúspěšnosti se podepisuje i to, že s vyšší obtížností konalo o 35 procent žáků více než loni,“ uvedl Zelený.

K harmonizaci došlo poté, co se na úroveň těžší maturity z matematiky snesla vlna kritiky. Podle studentů i některých pedagogů byla příliš obtížná. Také Cermat později uznal, že na řešení úloh by byl zapotřebí větší časový limit. „Harmonizace testu je naprosto standardní proces, a pokud vás někdo přesvědčuje o tom, že není, tak nehovoří pravdu,“ vrátil se k tomu šéf Cermatu. „K harmonizaci bychom přistoupili i bez vašeho přičinění,“ dodal na adresu novinářů.

Z češtiny neprošlo jen procento

Na rozdíl od matematiky se studentům dařilo v testech z českého jazyka. Pouhé 1,1 procenta z 93 tisíc maturantů vypadlo letos na písemné zkoušce z českého jazyka a literatury, která je povinná pro všechny.

V porovnání s loňskem se podíl neúspěšných žáků při testu základní úrovně z češtiny snížil o 1,6 procentního bodu. U těžší verze maturity z češtiny činí podíl neúspěšných 0,1 procenta. „Je zřejmé, že školy, a to zejména školy rizikovějšího charakteru, se zaměřily na přípravu na testy a zjevně v tomto byly úspěšné,“ vysvětlil Zelený.

Nicméně o jednodušší verzi češtiny se proslýchalo, že byla snazší než ta loňská. Proti tomu ale nikdo neprotestoval, jako tomu bylo v případě těžší matematiky, kterou Cermat musel zpětně přehodnotit.

V úlohách byly chyby

Zelený přiznal, že Cermat po kontrole zadání zjistil 11 chybných úloh z celkového počtu 1 500. Dvě měly být zásadního charakteru a devět jen mírně matoucích. Významné chyby se vyskytly v testech testu z fyziky a v testu z dějin umění.

Za matoucí uznal Cermat úlohy v testech obou obtížností češtiny i angličtiny, v testu z ruštiny, francouzštiny, angličtiny pro neslyšící a ze zeměpisu.

Reklama

Výběr článků

Načítám