Hlavní obsah

Rozdmýcháváte protiromské nálady, kritizují zástupci Romů média

Zástupci Romů v radě vlády pro záležitosti romské menšiny kritizují to, jak některá média informují o trestných činech. Rovnou prý pachatele označí za Roma, i když pro to nemají důkazy. Členové rady to považují za "účelovou kampaň" proti menšině, která posiluje protiromské nálady a extremisty. Uvedli to v prohlášení, které zveřejnil server Romea.

Foto: Profimedia.cz

ilustrační foto

Článek

Uvedli to v prohlášení, které zveřejnil server Romea. Vyzvali radu pro rozhlasové a televizní vysílání, aby se proto zaměřila na televizi Nova. Mediální rada se podle své šéfky Kateřiny Kalistové bude případem zabývat, až stížnost oficiálně dostane.

"Z událostí posledních dnů se jeví informování o patologických jevech jako účelová kampaň, kdy například TV Nova (ale i další) přímo určuje pachatele trestné činnosti jako Roma, aniž by k tomu existoval jediný relevantní důkaz. K určení etnicity pachatele často stačí jen výpověď poškozeného," uvedli zástupci Romů ve vládní radě.

Trestnou činnost Romů nepopíráme, tvrdí autoři

Podle nich policie denně eviduje stovky trestných činů. Některá média se ale prý "téměř výhradně a účelově" zabývají jen těmi, které údajně spáchali romští pachatelé. "Společnost paušalizuje, a ohroženi jsou tak všichni Romové," podotkli autoři prohlášení. Zdůraznili, že trestnou činnost Romů nepopírají.

Podle členů romské rady se v médiích v poslední době objevily i vymyšlené případy, které měli mít na svědomí Romové. Jen v Libereckém kraji měla policie dostat hlášení o asi osmi takových trestných činech, uvádějí autoři prohlášení. Za "vrchol" považují reportáž Novy o patnáctileté dívce, kterou měli napadnout a kvůli penězům pořezat tři Romové. Ukázalo se, že událost je smyšlená.

Zástupci Romů ve vládní radě vyzvali mediální radu, aby "řešila zcela účelovou kampaň" Novy. Televize podle nich "zcela zásadním způsobem ovlivňuje rasistické nálady" v Česku. Rada pro rozhlasové a televizní vysílání podle slov své předsedkyně Kateřiny Kalistové stížnost zatím neobdržela. "Budeme se tím zabývat, až nám to oficiálně přijde," řekla Kalistová.

Autoři prohlášení vyzývají také šéfredaktory, aby jejich redakce dodržovaly novinářskou etiku a do zpráv se dostaly jen ověřené informace.

Anketa

Informují média o trestných činech vyváženě?
ano
35,3 %
ne
61,4 %
jen některá
3,3 %
Celkem hlasovalo 27204 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám