Hlavní obsah

Na Václavském náměstí protestovalo několik stovek lidí a čtyři blaničtí rytíři

Právo, Novinky, jas, hon, sve
Praha
Aktualizováno

Na Václavském náměstí se v neděli v podvečer sešlo podle odhadů Novinek 300 až 400 lidí, kteří přišli na demonstraci, kterou svolala Holešovská výzva. Jejich protestu přihlíželo asi 30 policistů. V deštivém počasí byla účast nižší, než si organizátoři slibovali.

Demonstrace na Václavském náměstíVideo: Jaroslav Soukup, Novinky

 
Článek

Na podstavci sochy svatého Václava stáli čtyři muži odění v rytířské zbroji. Měli představovat blanické rytíře, kteří podle pověsti zachrání českou zemi, až jí bude nejhůř.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Demonstrace se zúčastnil i režisér Jiří Krejčík

Organizátoři akce v projevech vyzývali lidi k větší aktivitě. Promluvila například herečka Táňa Fischerová. Mluvila o fungujících systémech ekonomiky první republiky a kritizovala asociálnost reforem prosazovaných stávající vládou.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Demonstranti na Václavském náměstí

Demonstranti, kteří na akce Holešovské výzvy chodí, požadují odchod prezidenta Václava Klause, zastavení reformních kroků vlády a vypsání nových voleb. Do té doby chtějí vládu odborníků.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Demonstrace na Václavském náměstí

Požadují rovněž uzákonění obecných referend a odvolatelnost politiků, kteří podle jejich názoru přivedli zemi na scestí. Řada demonstrantů přišla s odznáčky s nápisem "Stydím se za vládu, prezidenta a chci jejich demisi".

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Na demonstraci pod sochou svatého Václava zazněla rovněž česká a slovenská hymna. Podle jednoho z řečníků totiž bylo rozdělení tehdejšího Československa ukázkovým příkladem toho, jak politici svévolně jednali bez ohledu na vůli občanů.

Protesty probíhaly i v dalších městech v ČR.

Demonstrace v centru OstravyVideo: Aleš Honus, Právo

V Ostravě se sešlo na demonstraci asi 400 lidí. Byli vybaveni většinou transparenty, které vyzývaly k demisi jak celou vládu, tak i prezidenta Václava Klause. Přestávky mezi proslovy řečníků vyplňoval písničkář Zbyněk Horváth, který zpíval písně Karla Kryla.

Foto: Aleš Honus, Právo

Demonstranstrace v Ostravě

V Liberci se v neděli podvečer na náměstí E. Beneše sešly dvě stovky příznivců Holešovské výzvy.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Demonstrace v Liberci

Po úvodním projevu jedné z organizátorek akce, který promoklé demonstranty příliš nenadchl, si vzal slovo jeden z protestujících a sklidil ovace. „Politici se bojí přímé demokracie. Zprávy o revoluci na Islandu byly záměrně zamlčovány,“ hřímal ze vstupu do liberecké radnice asi šedesátiletý muž s českou vlajkou na kšiltovce.

Největším potleskem ho lidé odměnili poté, co prohlásil, že i když se po volbách ujme vlády sociální demokracie, současný neuspokojivý stav společnosti se nezmění.

Reklama

Výběr článků

Načítám