Hlavní obsah

Senátor Dryml požádal Evropskou komisi, aby prověřila čerpání dotací v Česku

Senátor ČSSD Vladimír Dryml požádal Evropskou komisi (EK), aby prověřila čerpání evropských dotací prostřednictvím regionálního operačního programu Severovýchod. Podle něj selhává kontrola ministerstva pro místní rozvoj a ministerstva financí.

Foto: Petr Horník, Právo

Vladimír Dryml

Článek

"Pochybení, mnohdy i úmyslná, při čerpání dotací, nejsou postihována a pokuty za pochybení jsou systematicky promíjeny," tvrdí Dryml. V tiskové zprávě konkrétně zmínil lázeňský projekt Strom života za více než 135 miliónů korun z evropských fondů.

Česká republika má s čerpáním evropských dotací potíže. Vláda projednala koncem března plán, na jehož základě by se měly problémy odstranit. Evropská komise nedávno pohrozila Česku zastavením unijních dotací, pokud vláda nedá do června do pořádku kontrolu a audit dotačních programů.

Úřady nebudou do června posílat Evropské komisi žádosti o zpětné proplacení dotací, které příjemcům nejdříve vyplácí z národních zdrojů. Příjemci dotací ale mají dostávat peníze beze změny dál. Evropská komise má výtky hlavně vůči základnímu nastavení a nezávislosti auditního systému, způsobu kontroly vykonávané řídícími orgány a požaduje také zpřísnění personální politiky.

Reklama

Výběr článků

Načítám