Hlavní obsah

Europoslanec Ransdorf miliónové dluhy rychle vyřeší, slibuje jeho právník

Právo, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Komunistický europoslanec Miloslav Ransdorf má na krku exekutory kvůli dluhům, které celkově dosáhly takřka deseti miliónů korun. Už příští týden by měly být zadány posudky na odhad ceny zablokovaných nemovitostí. Právní zástupce europoslance Roman Havlín ale slíbil, že závazky budou co nejdříve vyřešeny.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Europoslanec Miloslav Ransdorf

Článek

Ransdorf dluží přes tři milióny zkrachovalé ostravské kampeličce Unibon a téměř sedm miliónů někdejšímu příteli Vratislavu Šlajerovi. Ten v roce 2003 Ransdorfovi půjčil 700 tisíc na stavbu vily. Europoslanec po vypršení termínu splatnosti dluh uznal a požádal o odklad splátky. Před čtyřmi lety se dohodl se Šlajerem, že vrátí vzhledem k inflaci milión. Ransdorf ale ani pak nezaplatil a Šlajer začal vymáhat částku i penále. Kvůli tomu se suma vyšplhala na takřka sedm miliónů.

V důsledku exekuce nesmí Ransdorf nakládat se svými nemovitostmi, s pražským bytem a vilou. Už příští týden podle TV Nova chce soudní exekutorka Ivana Pýchová zadat zpracování znaleckých posudků na odhad ceny zablokovaného majetku. Dalším krokem je pak dražba.

Půjčkami chtěl prý pomoci přátelům

„Pan Ransdorf ani jeho právní zástupce neučinili žádný úkon dodneška, ani nás pak nekontaktovali,“ odůvodnila postup Pýchová. Europoslancův právník Havlín v reakci uvedl: „Prostředky na to jsou připraveny.“

Podle Havlína chtěl Ransdorf penězi, které si vypůjčil, většinou vypomoci přátelům. Dopady ale prý nedomyslel. Právník také upozornil, že mezi zpracováním posudků a dražbou majetku je ještě dlouhá cesta.

Šlajer pak prozradil, že se mu po dlouhé době Ransdorf ozval. „Po čtyřech letech se mi ozval telefonicky, že to chce řešit,“ uvedl.

Samotný europoslanec se ke kauze dluhů a následné exekuce nevyjadřuje. Nebere telefon ani neodpovídá na SMS.

Reklama

Výběr článků

Načítám