Hlavní obsah

Kubice odmítl rezignovat kvůli Janouškovi, se kterým spolupracuje jeho zeť

Právo, Jakub Troníček

Ministr vnitra Jan Kubice v úterý odmítl výzvu ČSSD, aby kvůli nestandardním okolnostem vyšetřování Romana Janouška odstoupil z funkce. Policejní prezident Petr Lessy připustil, že policisté zákrok zpackali, šéf resortu vnitra z toho nicméně osobní zodpovědnost vyvozovat nehodlá.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Ministr vnitra Jan Kubice (nestr.)

Článek

„Kdyby se pan stínový ministr Jeroným Tejc stal ministrem vnitra a chtěl by rezignovat pokaždé, když nějaký řadový policista na ulici pochybí, byl by ve funkci dvě hodiny,“ řekl Právu Kubice.

Tejc ho k rezignaci vyzval i proto, že Kubiceho do vlády nominovala ODS, tedy strana, na kterou byl Janoušek napojen.

Tejc v úterý zároveň připomněl možný Kubiceho střet zájmů v kauze, protože dva jeho příbuzní patří mezi Janouškovy blízké známé. Kubiceho zeť Daniel Kučera s Janouškem dlouhodobě spolupracuje jako právník a tchán ministrova syna Peter Kuchár zase šéfuje společnosti Prominecom, která se dříve jmenovala Navatyp, tedy firmě, jejíž vedení Janoušek v odposleších řešil s Pavlem Bémem.

"Janouškovi nenadržuji, ale příbuzných se nezřeknu"

Kubice jakékoliv nadržování Janouškovi odmítl. „Tyto vazby jsou veřejně známé a já jsem nic netajil. Otevřeně jsem se k tomu vyjadřoval při loňském nástupu do funkce. Svoje děti mám rád a příbuzných se přece nemůžu zříct, ale to neznamená, že bych jakkoliv ovlivňoval vyšetřování,“ sdělil Právu Kubice.

Zákrok policie nechtěl příliš hodnotit s tím, že je předmětem šetření Generální inspekce bezpečnostních sborů.

„Je pravda, že mě překvapilo např. neprovedení testů na přítomnost drog, ale pro mě je důležité stanovisko státního zastupitelství, že procesně je věc v pořádku a vyšetřování tak ohroženo není,“ uvedl.

Stejně tak se nechtěl vyjadřovat k personálním důsledkům kauzy.

„Personální opatření jsou věcí policejního prezidenta. Já mohu pouze říct, že pan Vondrášek je dlouhodobě hodnocen jako vynikající ředitel,“ konstatoval ­Ku­bice.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám