Hlavní obsah

Kdyby za volantem nebyl Janoušek, policie by postupovala jinak, tvrdí právník sražené ženy

Novinky, val
Praha

Josef Lžičař, právní zástupce 51leté Vietnamky, kterou v pátek srazil podnikatel Roman Janoušek, uvedl, že postup policie vůči Janouškovi po nehodě byl "nestandardní". Kdyby prý za volantem seděl někdo jiný, policisté by se nejspíš zachovali jinak. Uvedl také, že se ženě možná přitížilo, když byla v pondělí převezena na traumatologické oddělení.

Foto: Profimedia.cz

Josef Lžičař

Článek

Jak se cítí vaše klientka, kterou minulý pátek srazil Roman Janoušek?

Mám z toho nyní smíšené pocity. Místo toho, aby šla na úrazové oddělení, ji dali zpátky na oddělení traumatologie a nejsem si jist, jestli nenastaly nějaké komplikace s krevním výronem do mozku. Domnívám se, že ze zlomeniny žeber a kotníku by snad takové komplikace neměly vzejít a měla by být umístěna na normální oddělení.

Už jste se ženou hovořil?

Dosud ne. Zvažuji, zda s ní budu hovořit ještě před výslechem - neboť žena normálně komunikuje - aby nedošlo k nějakým spekulacím. I když si myslím, že tento týden to ještě nebude zralé na výslech. Mým právem je s ní hovořit, ale zatím jsem ji osobně nenavštívil. Má komunikace s ní je vedena přes otce a syna.

Můžete upřesnit, o koho se jedná?

Je to 51letá žena vietnamského původu. Její rodina žije v Česku dlouhou dobu. Zejména manžel, který je zde skoro od roku 1984. Je to vysokoškolák a i obě dvě děti studují. Nicméně si nepřejí, aby byli nějakým způsobem medializováni. Jsou to skromní lidé, možná se také trochu obávají toho, jak se tady někdy na Vietnamce neprávem nahlíží.

Jak příbuzní poškozené reagovali na omluvu Romana Janouška?

Vzali to na vědomí. Tlumočil jsem to, co mi bylo sděleno - že se Janoušek omlouvá, že ho to mrzí, že toho lituje a že bez ohledu na to, jak bude probíhat trestní řízení, je připraven ji odškodnit zřejmě ještě před tím, než by soud rozhodoval. Vzali jsme na vědomí a doufáme, že jeho příslib, který byl dán, bude platit.

Jak přijali omluvu?

Chlapec řekl, že by byl nejradši, kdyby matka byla zdravá a byla v rodině. Nevzali to ani s velkým jásotem, vzali to - nechci říct chladnokrevně - ale tak, jak to u nich bývá, že nikdy nedají najevo pocity.

Přijmete nabídku mimosoudního vyrovnání?

Domnívám se, že právní nárok na odškodnění je v každém případě dán. Může se jednat o bolestné, snížení společenského uplatnění, satisfakci, ale pokládám za naprosto předčasné hovořit o nějaké částce. Je příjemné, že padla nabídka a člověk se jí nemusí domáhat.

Jestli bude připadat v úvahu eventuálně nějaká satisfakce nad rámec odškodnění, to si netroufnu říct, protože skutečně se o nějaké konkrétní částce vůbec nehovořilo. Padlo to tak, že je (Janoušek) připraven. Vzali jsme to na vědomí se stoickým klidem.

Nicméně mám zkušenost z nedávné doby, kdy člověk sliboval náhradu a potom se stejně muselo vše vymáhat exekučně. Slib je slib, faktická skutečnost potom může být docela jiná. Skoro bych řekl, že když padne taková nabídka, tak je člověk vždycky ve střehu, protože to může být jen z toho důvodu, aby to například v médiích vypadlo, že je slušný. Ale nabídka od pana Janouška vypadala, že je upřímná, zřejmě si svůj čin po vystřízlivění uvědomil.

Myslíte si, že policie postupovala po autonehodě tak, jak měla?

V tomto souhlasím s panem policejním prezidentem Petrem Lessym. Jsou tam prvky nestandardnosti. V jiných věcech by byl postup - pokud by se to týkalo běžných občanů - v uvozovkách zcela jiný. Zkušenosti mě o tom přesvědčují. Souhlasil bych s tím, že postup nebyl standardní, řekl bych, že byl nadstandardní. Měl (Janoušek) určitou výhodu ve vztahu k ostatním občanům.

Kdyby za volantem neseděl Roman Janoušek, postupovala by policie stejně?

S velkou pravděpodobností hraničící s jistotou, kdyby za volantem neseděl pan Janoušek, myslím si, že by to bylo trošičku jiné. Bylo by určitě postupováno jinak, moje zkušenosti mě o tom přesvědčují.

Jak tedy měla policie postupovat. Měl dostat pouta a být zadržen?

Je možná pravda, že měl dostat pouta - neměl pas, řidičský průkaz... I když je jeho totožnost známa z dřívější doby, zřejmě je mohli nasadit, zejména když se pokoušel utéct. Asi ho mohli nechat chvíli v cele předběžného zajištění, aby vystřízlivěl. Možná, že se ale policie spokojila se slibem, že neuteče, který jim dal.

Policie schytává kritiku také za to, že nechala Janouška nepřiměřeně dlouho telefonovat. Je taková praxe normální?

U běžných lidí většinou umožní, aby zkontaktovali svého právního zástupce a rodinu. Nevím, s kým probíhaly Janouškovy telefonáty, ale když je policista slušný, umožní třeba, aby zadržený zavolal rodině.

Víte nějaké podrobnosti z průběhu vyšetřování?

Zatím se o tom ještě nedá hovořit. Policejní komisař mě nemusí informovat o vyšetřovacích úkonech. Z tisku jen vím, že Janoušek zatím u výslechu nebyl a jestli policie bude volat svědky, to se jako zástupce poškozeného nedozvím. Jedině ex post.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám