Hlavní obsah

O víkendu přijde pravé jaro, budou padat teplotní rekordy

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Během příštích několika dní by měly v Česku převládat vysoké teploty. Zejména v pátek a v sobotu meteorologové očekávají překonávání teplotních rekordů. Padnout by mohl dokonce rekord z roku 1882, kdy bylo naměřeno v Klementinu 18,1 stupně Celsia.

Foto: Profimedia.cz

O víkendu by mělo převažovat spíše slunečné počasí.

Článek

„Máme před sebou velmi teplý závěr týdne, kdy budou padat četné teplotní rekordy. Odpolední teploty by měly o víkendu kulminovat na 20 stupních Celsia,“ informovala Dagmar Honsová z Meteopressu.

Ještě ve čtvrtek ráno v Česku převažovala velká oblačnost, která se ale odpoledne protrhala na skoro jasnou oblohu, a to zejména v Čechách.

V pátek by podle Honsové měla být skoro jasná obloha už na celém území Česka. Odpolední teploty přitom mohou vystoupat od 15 až na 19 stupňů. „Bedlivě budeme sledovat, jestli nepadne teplotní rekord z pražského Klementina, který je pro zítřejší den 130 let starý. Tehdy naměřili 18,1 stupně Celsia,“ upozornila Honsová. Numerické modely podle ní ukazují, že by v Praze mělo být 18 stupňů a víc.

Ranní minima se přesto budou pohybovat jen mírně nad nulou. Očekává se 3 až -1 stupeň, ojediněle se mohou objevit mlhy.

Rekordy také v sobotu

Sobotní den by měl být polojasný až skoro jasný. V ranních minimech se budou teploty pohybovat mezi 1 až 5 stupni, v odpoledních maximech mezi 16 až 20 stupni Celsia. Podle Dagmar Honsové by mohl v sobotu padnout teplotní rekord z roku 2004, kdy bylo naměřeno 20,1 stupně Celsia.

Od neděle by se pak měla na území Česka vracet oblačnost. Zpočátku dne bude ještě polojasno nebo skoro jasno, odpoledne začne od západu přibývat oblačnosti. Ranní teploty se budou pohybovat mezi 2 až 6 stupni, odpoledne mezi 15 až 19 stupni Celsia.

Nový pracovní týden přinese většinou oblačnost, na většině území s přeháňkami,“ uvedla Honsová. Odpolední teploty klesnou, nejčastěji se budou pohybovat mezi 12 až 16 stupni, ráno mezi 2 až 6 stupni. „Pak už to bude klasický průběh března,“ konstatovala meteoroložka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám