Hlavní obsah

Přísedící řekla, že se jí chce ze soudu s Bártou zvracet, v procesu končí

– Praha • Aktualizováno

Senát obvodního soudu pro Prahu 5, který rozhoduje v případu Víta Bárty a Jaroslava Škárky ve středu vyloučil z projednávání přísedící Marii Jungwirthovou. Žena poskytla Lidovým novinám (LN) rozhovor, který podle soudu může zpochybnit její nestrannost. Ve středu o tom informovala mluvčí soudu Vanda Činková.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Článek

Rozhovor je podle předsedy senátu Jana Šotta "objektivně způsobilý založit důvodné pochybnosti o nepodjatosti přísedící". Žena se proti rozhodnutí může odvolat.

Senát má za to, že poskytování dalších vyjádření členy senátu by mohlo odvádět pozornost od podstaty věci, kterou je korektní proces. "Z těchto důvodů nebudou ani předseda senátu, ani přísedící nadále až do vyhlášení rozsudku poskytovat k věci jakékoli rozhovory či vyjádření," doplnil Šott.

Politika jako žumpa

"Je to zoufalé. Když jsme šly po konci přelíčení do parku, chtělo se nám zvracet," uvedla na dotaz, jaké jsou její dojmy z přelíčení, Jungwirthová. V rozhovoru mimo jiné řekla, že "politická scéna je žumpa".

Jungwirthová zmínila, že "hrozivý pocit" má zejména ze "sedmadvacetileté slečny z dobré rodiny s evropským vzděláním" (poslankyně Kristýna Kočí, která před soudem vystupuje v pozici svědkyně; pozn. red.).

Kočí ve středu ČTK řekla, že právní stránku věci už řeší její advokát. "Rozhovor jsem četla a jsem naprosto šokovaná a zděšená. Stále však věřím v nezávislost rozhodování soudu," řekla Kočí.

Bárta se nechal slyšet, že ze své pozice není kompetentní se vyjadřovat. "Umím říci jenom to, že věřím v objektivitu soudu a svou nevinu," prohlásil Bárta.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vít Bárta (VV)

Soud s předsedou poslaneckého klubu VV Vítem Bártou a poslancem Jaroslavem Škárkou probíhal minulý týden. Bárta je obviněn z poskytnutí úplatku a Škárka z jeho přijetí. Před soudem se vystřídala celá řada poslanců z VV i těch, kteří stranu opustili. Líčení bylo po celý minulý týden pod drobnohledem médií.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Poslankyně Kristýna Kočí a poslanec Jaroslav Škárka (v popředí)

U soudu se Bárta zpovídá ze dvou skutků. Kristýně Kočí měl předat loni 29. března půl miliónu korun v pražské restauraci. Podle obžaloby šlo o úplatek za loajalitu. U sebe doma pak předal další obálku se 170 tisíci Jaroslavu Škárkovi. Bárta se hájí, že šlo o půjčky, na které ovšem nemá písemnou smlouvu.

Škárka je obžalován z přijetí úplatku, protože část peněz použil. Kočí sumu uschovala u advokátky.

Další jednání bylo nařízeno na počátek dubna, kdy by mohl být vynesen i rozsudek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám