Hlavní obsah

Samozvaný svědek chce u soudu s Bártou hovořit o milostném vztahu s Kristýnkou

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Začátek procesu s Vítem Bártou a Jaroslavem Škárkou proběhl v pondělí neobvykle. Soudu se ještě před přednesem obžaloby přihlásil nikým nenavržený svědek Tomáš Vacka. „Chtěl bych požádat soud, abych mohl vypovídat,“ uvedl a postavil se do ohrádky pro svědky. „S Kristýnkou Kočí jsem udržoval milostný vztah a dozvěděl jsem se o té půjčce,“ vysvětlil soudci na jeho dotaz, k čemu by se chtěl vyjádřit.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vít Bárta s manželkou Kateřinou Klasnovou a Jaroslav Škárka (zcela vpravo) přicházejí k soudu.

Článek

Soudce Jan Šott muže ujistil, že o jeho případném výslechu soud rozhodne v průběhu řízení, zejména bude záležet na výpovědi Kristýny Kočí.

O další rozruch se postaral obhájce Jaroslava Škárky, který předsedu senátu požádal o povolení pětiminutových přestávek po každé hodině jednání, aby si jeho klient mohl zakouřit.

Teprve poté soud vyslechl obžalobu. Státní zástupkyně v ní obvinila Bártu z úplatkářství a Škárku z přijetí úplatku. Od Škárky požadoval snahu o zrušení plzeňského klubu VV a založení nového. Také chtěl podporu pro bývalého primátora Plzně Pavla Rýdla při zapojení do struktur VV.

Vít Bárta vysvětloval před soudem, že šlo o půjčku, nikoliv o úplatekVideo: Novinky

Kočí chce odškodné pět tisíc

Na stranu obžaloby se jako poškozená připojila i Kristýna Kočí, která žádá od Bárty pět tisíc korun za snížení své vážnosti u veřejnosti v souvislosti s kauzou.

Zhruba od 9 hodin vypovídal samotný Bárta. Ten trvá na své verzi, že v případě předání peněz poslancům Škárkovi a Kočí nešlo o úplatky, ale půjčky. Poslanci na něj zaútočili údajně poté, co se v březnu 2011 rozhodl kandidovat na předsedu VV. Také šlo prý o vnitrostranický puč v souvislosti se snahou části véčkařů v čele s Kočí dohodnout přestavbu vládní koalice na koalici ODS a TOP 09 s účastí některých poslanců VV. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám