Hlavní obsah

Studenti protestují proti reformám, zahájili Týden neklidu

Právo, Novinky, ČTK, den, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na českých vysokých školách se v pondělí naplno rozběhl Týden neklidu, kterým chtějí studenti i akademická obec vyjádřit nesouhlas s připravovanými reformami z dílny ministra školství Josefa Dobeše (VV).

Foto: Petr Kozelka, Právo

Jeden z předchozích protestů proti reformám ministerstva školství

Článek

Sérii přednášek, happeningů a promítání doplní ve středu protestní pochod studentů k úřadu vlády.

Protestovat chtějí vysokoškoláci v Praze, Brně, Olomouci, Opavě, Hradci Králové, Liberci, Ústí nad Labem, Plzni nebo Zlíně. Na organizaci akce se podílí studentská komora Rady vysokých škol a Iniciativa za svobodné vysoké školy.

V Brně chtějí zastavit dopravu

Asi tři tisíce vysokoškoláků se v úterý vydají na protestní pochod centrem Brna proti záměrům ministra školství Josefa Dobeše na reformu vysokých škol. Brňané musí počítat s komplikacemi v dopravě, rozhněvaní studenti totiž budou pochodovat i po několika frekventovaných ulicích.

Sraz účastníků je v 16 hodin na Malinovského náměstí, odkud po půl hodině protestující vyrazí na náměstí Svobody, pak ulicí Rašínovou, Kounicovou, Pekárenskou, Arne Nováka, Jaselskou a Husovou přes Českou zpátky na centrální náměstí, kde by měly zaznít ještě krátké projevy. Zejména při průchodu Kounicovou a Husovou musí řidiči počítat s výraznějším zdržením. „Doufáme, že to lidé pochopí a řidiči budou disciplinovaní,“ přeje si vedoucí územního odboru pro vnější službu brněnské policie Milan Janík.

Se zdržením musí lidé počítat i v MHD. „Dopravní podnik připravuje operativní opatření pro krátkodobé odklony linek dotčených trasou průvodu v době mezi 16. a 18. hodinou odpolední. Zdražení dopravy lze v návaznosti na trasu průvodu očekávat na přestupním uzlu Česká, Joštova a v ulicích Kounicova a Veveří,“ dodala mluvčí Dopravního podniku Linda Škrancová.

Ostrava chystá protest na úterý. V rámci Týdnu neklidu, v rámci něhož chystají studenti dvě akce: v úterý se v Ostravě od 16 hodin v Menze na Reální ulici uskuteční Noc univerzit s kulturně-vzdělávacím programem, ve středu pak studenti podpořeni i svými kolegy z opavské Slezské univerzity a ostravské Vysoké školy báňské vyjdou ve 14 hodin od Nové radnice do ulic krajské metropole na protestní pochod.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Rektor OU Jiří Močkoř (vlevo) se studentem Danielem Kunzem (uprostřed) a pedagogem Martinem Tomáškem protestují proti chystané školské reformě.

"Tak problematická situace ve školství v Česku byla naposledy v roce 1989. Hrozí, že vysoké školy dostanou v příštím roce zhruba o tři miliardy korun méně než letos. Ostravská univerzita by tak měla o 40 až 50 miliónů méně, což by byl obrovský propad. Znamenalo by to, že bychom museli omezit činnost dvou až tří našich fakult, nové studijní obory by nevznikaly, spíše naopak by se rušily, vědecká činnost bude skomírat,“ popisoval rektor OU Jiří Močkoř.

Například studenti Univerzity Hradec Králové (UHK) původně oznámili, že zorganizují okupační stávku budovy univerzity, od svého záměru však ustoupili, protože nechtějí poškodit univerzitu.

Studenti se bojí omezení akademických svobod

Smyslem protestů je přimět vládu, aby neschvalovala návrhy dvou reformních zákonů. Odpůrcům reforem se nelíbí zavedení školného, bojí se také omezování akademických svobod a propojování škol s podnikatelskou sférou a politikou. Původně měly jít návrhy zákonů na vládu v březnu, kvůli výtkám Legislativní rady vlády se ale projednávání minimálně o několik týdnů odloží. Reformy se připravují už několik let, kvůli nesouhlasu akademiků ale nikdy neprošly.

Ministr školství Josef Dobeš v pondělí oznámil, že od školného odstupuje, zvýší se jen poplatky za prodloužení studia. [celá zpráva]

Foto: Petr Kozelka, Právo

Studenti vysokých škol v Brně protestovali proti Dobešovým reformám.

V Praze bude centrum protestů v dejvickém kampusu a dále na Filozofické a Právnické fakultě Univerzity Karlovy na Palachově náměstí. Na úterý jsou ve většině měst vyjma Prahy naplánovány protesty a takzvaná Noc univerzit. Školy se otevřou veřejnosti a v některých městech chtějí studenti ve škole i přespávat. Největší akcí pak bude středeční pochod v Praze, na který se sjedou vysokoškoláci z celé ČR. Studenti Univerzity Karlovy dostali na tento den rektorské volno.

Dílčí protesty proti reformě se uskutečnily již v minulých týdnech.

Reklama

Související články

Dobeš se s akademiky na reformě nedohodl

Jednání ministra školství Josefa Dobeše (VV) se zástupci akademických senátů vysokých škol v pondělí zkrachovalo. Akademici chtějí, aby ministerstvo stáhlo...

Výběr článků

Načítám