Hlavní obsah

Je to už válka gangů, děsí se John situace na státním zastupitelství

Právo, Marek Přibil, Lukáš Bek

Nikoli už válku státních zástupců, ale válku gangů připomíná podle šéfa Věcí veřejných Radka Johna současná situace okolo státních zastupitelství.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda VV Radek John

Článek

„Víme několik měsíců o válce mezi státními zástupci. Ale teď už to nevypadá jako válka mezi státními zastupitelstvími, ale jako válka gangů,“ uvedl doslova v ČT John s tím, že „situace je šokující“.

John, jenž byl tento týden kritizován za průběh zasedání jím vedeného bezpečnostního výboru Sněmovny, podotkl, že výbor svolal právě pro podezření na možné využívání nezákonných prostředků v souboji státních zástupců.

„Je děsivé, že ti, kteří tady mají hlídat zákonnost, v tuto chvíli proti sobě bojují prostředky, které možná zákonnost překračují, a tím zcela ničí důvěryhodnost státního zastupitelství,“ řekl předseda VV.

TOP 09: Nečas by se do toho měl vložit

Poté, co se dozvěděl prostřednictvím brífinku nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, že šlo o akci bezpečnostních složek, poznamenal: „Zcela odmítám, že by Věci veřejné snad chránily pana Rampulu. Jde jenom o to, aby se tam neděly nezákonnosti, a jestli to byla akce bezpečnostních složek, spadl mi kámen ze srdce. Musíme počkat, jaká jsou fakta.“

Šéf poslanců TOP 09 a hnutí Starostové a nezávislí Petr Gazdík Právu řekl, že mu nepřísluší komentovat situaci na státním zastupitelství, ale procesy, které se tam dějí.

„A ty, které nastávají, jsou výrazně za hranou. Věřím, že se do celé situace vloží, tentokrát správným způsobem, ministr spravedlnosti, aby se celá situace uklidnila. A aby vyšlo najevo, kde je pravda. A také pan premiér Petr Nečas.“

Poslanec za TOP 09 a starosty Stanislav Polčák vývoj okolo státních zástupců označil za nejhorší možnou variantu: „Na státních zastupitelstvích nastal globální chaos. Je potřeba vyšetřit, kde je pravda,“ uvedl.

Jde podle něj ale jen o důsledek rozhodnutí, které mělo ministerstvo spravedlnosti skutečně dobře zvážit. „Já teď nevím, jaké bude politické řešení,“ dodal Polčák.

ČSSD: Pospíšil sklízí, co zasel

Šéf poslaneckého klubu soc. dem. Jeroným Tejc podotkl, že „v nynější zoufalé situaci sklízí ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil jen plody toho, co sám zasel“.

„To, co vidíme, je skutečně rozval státního zastupitelství. Děsí mě, že místo vyšetřování závažných trestných činů teď státní zástupci prověřují sami sebe, a dokonce podávají jeden na druhého trestní oznámení a věnují se kriminalizaci jeden druhého,“ řekl Tejc.

Rampulu vyzval, aby zvážil, zda je dobré eskalovat situaci tím, že bude lpět na funkci a neopustí ji za žádných okolností.

O válce státních zástupců mluví i stínová ministryně spravedlnosti KSČM Zuzka Bebarová-Rujbrová. „Ukazuje se, že na státním zastupitelství panuje dvojvládí, které je neúnosné,“ uvedla v prohlášení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám